Fotografering af sommerfugle
af Lars Andersen

only in danish language

Her alt mit macro udstyr til sommerfugle fotografering uden blitz i dagslys. Her er alt fra 24 mm makro til den store 300 mm, og mellemringe, ekstern rejseharddisk. Og et lille rejsekamera fra Fuji. København d. 24/7 2007. Fotograf: Lars Andersen

Kamera system fagordbog
AD Converter; Sensorer består af pixels med fotodioder som omdanner energien af de indkomne fotoner i en elektrisk ladning. Denne elektrisk ladning omdannes til en spænding, der forstærkes til et niveau, hvor det kan behandles yderligere ved Analog til Digital Converter (ADC). Den ADC klassificerer ("prøver") de analoge spændinger i de pixels i et antal diskrete niveauer af lysstyrke og tildeler hvert niveau en binær etiket bestående af nuller og ettaller. En "one bit" ADC ville klassificere pixelværdierne som enten sort (0) eller hvid (1). En "to bit" ADC ville kategorisere dem i fire (2 ^ 2) grupper: sort (00), hvid (11), og to niveauer i mellem (01 og 10). De fleste digitale kameraer bruger 8 bit ADC'er, der tillader op til 256 (2 ^ 8) forskellige værdier for lysstyrken af en enkelt pixel. Se mere her.
AF Assistent Lamp; Nogle producenter udstyrer deres kameraer med en lampe (normalt placeret ved siden af, eller over objektivet), der oplyser motivet, du fokuserer på, når du optager under dårlige lysforhold. Denne lampe hjælper kameraets fokus system, hvor andre kameraer autofokus vil sandsynligvis har svigtet. Disse lamper normalt kun arbejde over en relativt kort rækkevidde, op til omkring 4 meter. Nogle lamper bruger infrarødt lys i stedet for synligt lys, som er bedre for"oprigtig" skud, hvor du ikke ønsker at forskrække emnet. Bedre kvalitet eksterne flash systemer har deres egen fokus assistent lamp med langt større rækkevidde.
Autofocus Servo; refererer til kameraets evne til løbende at fokusere på et motiv i bevægelse, en funktion som normalt kun findes på digitale spejlrefleks kameraer. Det er generelt bruges af sports-og naturfotografer til at holde et motiv i bevægelse i fokus.

Autofocus Servo normalt indgreb ved at skifte fokus til "AI Servo" (Canon) eller "Continuous" (Nikon) efterfulgt af halvt trykke på udløseren. Kameraet vil fortsat fokusere på grundlag af egne fokus regler (og dine indstillinger), mens udløserknappen er trykket halvt ned eller helt i bund (faktisk tage billeder). Det er værd at bemærke, at autofocus Servo normalt også sætter kameraet til "frigivelse prioritet" mode, så kameraet vil tage et skud, når udløserknappen trykkes ned, uanset den aktuelle AF-status (er låst eller stadig søger).
Autofocus; Alle digitale kameraer leveres med autofokus (AF). I autofokusfunktionen fokuserer kameraet automatisk på motivet i fokusområdet i midten af LCD / søgeren. Mange prosumer og alle professionelle digitale kameraer giver dig mulighed for at vælge yderligere autofokus områder, der er angivet på LCD / søgeren.

I "single AF" mode, vil kameraet fokusere, når udløserknappen trykkes halvt ned. Nogle kameraer tilbyder "kontinuerlig AF" mode, hvor kameraet fokuserer kontinuerligt, indtil du trykker udløserknappen halvt ned. Dette forkorter tidsforsinkelsen, men reducerer batteriets levetid. Normalt holder en fokusbekræftelsesindikatoren op med at blinke, når motivet er i fokus. Autofokus er normalt baseret på påvisning af kontrast og derfor virker bedst på kontrastrige emner og mindre godt i svage lysforhold, i hvilket tilfælde brug af en-hjælpelampen er meget nyttig. Nogle kameraer har også manuel fokus.
Batterier; De fleste digitale kameraer anvender enten genopladelige lithium-ion-batterier eller engangs AA'ere.

Engangs Alkaline AA'ere

I betragtning af den høje strømforbrug af digitale kameraer, er det økonomisk og miljømæssigt uberettiget at bruge engangs Alkaline batterier end i nødsituationer, når dine genopladelige batterier er opbrugt. Genopladelige Lithium AA'ere er dyrere end Alkaline AA'ere, men efter at have opladet Lithium ca tre gange er prisen tjent sig ind.

Genopladelige AA'ere (NiCd og NiMH)

NiMH (nikkel-metalhydrid) genopladelige AA-batterier er meget bedre end den ældre NiCd (Nikkel Cadmium) AAS. De har ingen "memory effect" (forklaret nedenfor) og er mere end dobbelt så kraftfuld. Kapaciteterne er konstant på at forbedre og variere per brand.

Genopladelige lithium-ion batterier

Li-Ion (Lithium-ion) batterier er lettere, mere kompakt, men dyrere end NiMH batterier. De har ingen memory-effekt og altid komme i proprietære formater (der er ingen genopladeligt Li-ion AAS). Nogle kameraer accepterer også engangs Lithium batterier, såsom 2CR5s eller CR2s via en adapter, ideel til backup formål.
Buffer; efter at sensoren er eksponeret vil billedet blive behandlet i kameraet og derefter skrevet til lagerkortet. En buffer inde i et digitalt kamera består af RAM-hukommelse, der midlertidigt gemmer billedet information, før den skrives ud til lagerkort. Dette fremskynder "tiden mellem optagelserne" og tillader burst (kontinuerlig) optagelsestilstand. De allerførste digitale kameraer har ikke haft nogen buffer, så efter du tog skud måtte du vente på det billede, der skal skrives til lagerkortet, før du kan tage det næste billede. I dag har de fleste digitale kameraer relativt store buffere, som tillader dem at fungere så hurtigt som et filmkamera, mens der skrives data til lagerkortet i baggrunden (uden at afbryde kamera imens man fotograferer).

Placeringen af buffer i kameraet systemet normalt ikke angivet, men påvirker antallet af billeder, der kan optages i burst mode. Bufferhukommelsen er placeret enten før eller efter billedbehandling.

Efter billedbehandling Buffer;

Med denne metode de billeder behandles og omdannes til deres endelige produktion format, før de anbringes i bufferen. Som følge heraf kan antallet af optagelser, som kan tages i et burst forøges ved at reducere billedfil størrelse (f.eks skyde i JPEG, reducere fra Raw til JPEG-opløsning).

Før billedbehandling Buffer:

I denne metode ingen billedbehandling udføres, og de ??rå data fra CCD'en er placeret umiddelbart i bufferen. Sideløbende med andre kamera opgaver, er de RAW-billeder behandles og skrives til lagerkortet. I kameraer med denne type buffer, kan antallet af billeder, som kan tages i burst-mode ikke forøges ved at reducere billedets filstørrelse. Men antallet af billeder per sekund (fps) er uafhængig af billedbehandling hastighed (indtil bufferen er fuld).

Intelligent buffering:

Den "intelligente buffering" kombinerer elementer fra de to ovennævnte buffermidler metoder. Ligesom i "Før billedbehandling Buffer" uforarbejdede billeddata gemmes i bufferen (1) giver mulighed for en højere fps. De behandles derefter (2) og omregnet til JPEG, TIFF eller RAW. Men i stedet for at skrive de behandlede billeder til lagerkortet der er gemt i bufferen (3). Derfor er billedbehandlingen ikke flaskehalsområde ved skrivning til lagerkortet, hvilket sker parallelt. Desuden konstant frigør puffer plads til nye billeder siden (3) optager mindre plads end (2), især i tilfælde af JPEG. Ligesom i "Efter billedbehandling Buffer", bliver produktion billederne derefter skrevet fra bufferen til lagerkortet (4). Men en væsentlig forskel er, at her billedbehandling sker parallelt med at skrive til lagerkortet. Så billedbehandling af nye billeder kan fortsætte, mens de andre billederne bliver skrevet til lagerkortet. Det betyder, at du ikke nødvendigvis behøver at vente på hele serieoptagelser, der skal skrives på CF-kortet, før der er plads nok til at tage en anden optagelse.

Burst / Optagelse / serieoptagelse; er det digitale kameras evne til at tage flere skud lige efter hinanden. Hastigheden (antal billeder pr sekund eller fps) og samlet antal billeder er forskellig i mellem kamera typer og modeller. Antallet af billeder, der kan tages defineres af størrelsen af bufferen, hvor billederne opbevares inden de behandles (i tilfælde af en før billedbehandling puffer) og skrives til lagerkortet.

Digitale kompakte typisk tillader 1 til 3 fps med serier på op til cirka 10 billeder, mens digitale spejlreflekskameraer har fps på op til 7 eller mere og kan skyde snesevis af billeder i JPEG og RAW. Nogle endda tillader en indledende serie af højere fps efterfulgt af en langsommere men kontinuerlig fps indtil lagerkortet er fuldt.
Color Filter Array; hver "pixel" på et digitalt kamera sensor indeholder en lysfølsom fotodiode, som måler lysstyrken af lys. Fordi fotodioderer monokrome enhederer de i stand til at kende forskel på forskellige bølgelængder af lys. Derfor er en "mosaik" mønsteret af farvefiltre, et farvefilter-array (CFA), placeret oven på sensoren for at filtrere den røde, grønne og blå komponenter af lys, der falder på den.

De manglende pixels i hver farve lag er anslået baseret på værdierne i de tilstødende pixels og andre farvekanaler via demosaicing algoritmer i kameraet. Ved at kombinere disse komplette (men delvist estimeret) lag vil føre til en overraskende præcis kombineret billede med tre farveværdier for hver pixel.

Mosaik sensorer med GRGB CFA fange kun 25% af den røde og blå og kun 50% af de grønne elementer i lys.

Connectivity / Forbindelse;

Et digitalt kamera tilslutning definerer, hvordan det kan forbindes til andre enheder for overførsel, visning eller udskrivning af billeder, eller bruge kameraet til ekstern opsamling.

Billedoverførsel:

Tidlige digitale kameraer brugte langsomme RS232 (seriel)-forbindelser til at overføre billeder til computeren. De fleste digitale kameraer er nu udstyret med USB 1,1 tilslutning, med dyrere modeller tilbyder USB 2,0 og FireWire (IEEE 1394) konnektivitet. Producenter generelt kombinere sådanne kameraer med kabler og driver software.

Bemærk, at reelle overførselshastigheder er altid lavere end de teoretiske overførselshastigheder, der er angivet i tabellen nedenfor. Praktiske overførselshastigheder afhænger af din computer hardware og software konfiguration, hvilken type kamera eller læser, typen og kvaliteten af lagerkortet, uanset om du læser eller skriver (læsning er hurtigere end at skrive), den gennemsnitlige filstørrelse (et par store filer overføre hurtigere end mange små), etc

I stedet for at tilslutte kameraet med kabel til computeren, kan du også indsætte lagerkortet ind i PC kortlæser på din bærbare pc eller en dedikeret kortlæser.

En overførselshastighed på 1 megabit per sekund (Mbps) er lig 128 kilobyte per sekund (KB / s) og er i stand til at overføre 7,5 megabytes information per minut, eller omkring fire 5 megapixel JPEG-billeder.

Ekstern opsamling;

På visse kameraer, kan forbindelsen til at overføre billeder også anvendes til ekstern opsamling og tidsudløbsdata applikationer.

Videoudgang;

De fleste nyere digitale kameraer laver også video (og til tider lyd) output for tilslutning til et tv eller en videomaskine. Mere fleksible kameraer kan du skifte produktion mellem PAL og NTSC video standarder. Kameraer med infrarøde fjernbetjeninger gør det let at lave slideshows til venner og familie fra komfort i din lænestol.

Print Produktion;

Nogle digitale kameraer, f.eks dem med PictBridge og USB Direct Print support, så du kan udskrive billeder direkte fra kameraet til en aktiveret printer via et USB-kabel uden behov for computer. Selv om udskrivning direkte fra et digitalt kamera er praktisk, fjerner det en af de centrale fordele ved digital billedbehandling-mulighed for at redigere og optimere dine billeder.

Effektive antal af pixel

Man skelner i mellem antallet af total antal af pixels på sensor, og antallet af sensorens pixel målinger, der bliver brugt til at fremstille et billede. I konventionelle sensorer, hvor hver pixel har en fotodiode, der svarer til en pixel i billedet. En konventionel sensor i eksempelvis et 5 megapixel kamera, som sender 2.560 x 1.920 billeder har et lige antal "effektive" pixels, 4,9 mio for at være præcis.

Yderligere pixels omgiver det effektive areal bruges til demosaicing kantpixels, at bestemme "hvad sort er" osv Nogle gange ikke engang alle sensor pixels bruges. Et klassisk eksempel er Sonys DSC-F505V som effektivt bruges kun 2,6 megapixel (1.856 x 1.392) ud af 3,34 megapixel tilgængelige på sensoren. Det var fordi Sony monteret den daværende nye 3,34-sensor i selve den tidligere model. Da sensoren er lidt større, er linsen ikke i stand til at dække hele sensoren.

Så det samlede antal pixels på sensoren er større end det effektive antal pixels, der anvendes til at skabe udgangsbilledet. Ofte højere antal foretrækkes at specificere løsningen af kameraet med henblik på markedsføring.

Exif data

Udover information om pixels i billedet, gemmer de fleste kameraer yderligere oplysninger, såsom dato og tid billedet blev taget, blænde, lukketider, ISO, og de fleste andre kameraindstillinger. Disse data, også kendt som "metadata" lagres i en "header". En almindelig type header er EXIF (Exchangeable Image File) header.

EXIF er en standard for lagring af oplysninger skabt af JEIDA (Japan Electronic Industry Development Association) at fremme interoperabilitet mellem billedbehandlingsenheder. EXIF data er meget nyttigt, fordi du ikke behøver at bekymre dig om at huske de indstillinger, du brugte, når du tager billedet. Senere kan du derefter analysere på din computer, som kameraindstillinger skabte de bedste resultater, så du kan lære af dine erfaringer.

Fill Factor / Fyldfaktor

Fyldfaktoren angiver størrelsen af det lysfølsomme fotodioder i forhold til overfladen af pixel. På grund af de ekstra nødvendige elektronik omkring hver pixel "fyld faktoren" tendens til at være ganske lille, især for aktive pixel sensorer, der har mere per pixel kredsløb. For at overvinde denne begrænsning, ofte en gruppering af mikrolinser som er placeret på toppen af sensoren.

Firmware / Kameraprogram

Et digitalt kamera sensor, puffer, LCD, autofokus osv styres af et sæt af mikroprocessorer, som igen styres af "firmware", som er programmel lagret i Read Only Memory inde i kameraet. Mange kameraer tillader firmwaren skal opgraderes for at øge ydeevnen og / eller tilføje nye funktioner. Dette gøres ved at downloade en installatør fra kameraets producentens websted, efterfulgt ved at køre den fra en computer tilsluttet kameraet via et USB-kabel, eller ved at køre installationsprogrammet fra hukommelseskortet i kameraet.

Nogle firmware opgraderinger er stor, f.eks tilføjer RAW-understøttelse eller tilføje funktioner fra en nyere til en tidligere model:
 
Lag time / Tidsforsinkelsen

Tidsforsinkelsen er tiden mellem dig at trykke på udløserknappen, og kameraet faktisk begynder at tage billedet. Denne forsinkelse varierer ganske lidt mellem kameramodeller, og bruges til at være den største ulempe ved digital fotografering. De nyere digitale kameraer, især prosumer og professionel DSLR får stort set ingen forsinkelse mere, og reagerer på samme måde som konventionelle film spejlreflekskameraer, selv i serieoptagelse.

I vores anmeldelser registrerer vi "Lag Time" og definere det som tre adskilte tider:

Autofokus Konverteringstid (Tryk udløserknap halvt ned)

(Prime AF / AE)
Mange digitale kamera brugere prime autofokus (AF) og autoeksponering (AE) systemer på deres kamera med halvt trykke på udløseren. Denne forsinkelse er den mængde tid mellem et halvt tryk på udløserknappen og kameraet indikerer en autofokus og autoeksponering lås på LCD- / søgeren (klar til at skyde). Denne timing er normalt den mest variable, da det påvirkes af emnet, nuværende fokus position, stille eller bevæger emne mv.

Lukkerudløserforsinkelse (Halvdelen til fuld tryk Konverteringstid)

(Tage skud, AF / AE klargøres)
Den tid, det tager at tage billedet (forudsat du allerede har startet kameraet med en halv-tryk) ved at trykke udløserknappen helt ned for at tage billedet.

Samlet Konverteringstid (fuld tryk Konverteringstid)

(Tage skud, AF / AE ikke klargøres)
Mængden af tid, det tager fra en fuld tryk på udløserknappen (uden at udføre en halv tryk på udløserknappen) til billedet bliver taget. Dette er mere repræsentativ for brugen af kameraet i en ansporing for øjeblikket "peg og skyd" situation. Den samlede Konverteringstid ikke er lig med summen af autofokus og udløserknappen halter.

LCD = Liquid Crystal Display

LCD skærm som søgeren

Digitale kompaktkameraer tillade dig at bruge LCD som søger ved at levere en live video feed af scenen for at kunne skyde skud. LCD-skærme normalt måle mellem 1,5 "og 2,5" diagonalt med typiske resolutioner mellem 120.000 og 240.000 pixels. Bedre kvalitets LCD-skærme har en anti-reflekterende belægning og / eller en reflekterende plade bag LCD at give mulighed for visning i lyse udendørs dagslys. Nogle LCD-skærme kan vendes ud af kamerahuset eller vinklet op eller ned for at gøre det lettere at tage lav vinkel eller høj vinkel skud. Det vigtigste LCD undertiden suppleres med en elektronisk søger, som anvender en mindre 0,5 "LCD, der simulerer virkningen af en TTL optisk søger.

LCD-skærme på de fleste digitale spejlreflekskameraer normalt ikke understøtter live-fokus og bruges kun til at gennemgå billeder og ændre kameraets indstillinger.

LCD skærm til at afspille billeder

LCD-skærmen leverer en af de vigtigste fordele ved digital fotografering: evnen til at afspille dine billeder umiddelbart efter optagelsen. Men da kun omkring 120.000 til 240.000 pixel bruges til at repræsentere flere millioner pixels i det oprindelige digitale billede, er yderligere forstørrelse nødvendig for at afgøre, om billedet er tilstrækkeligt skarpt og behov for at skyde igen. Ikke alle kameraer giver forstørrelse og forstørrelsesfaktoren forskellig pr model. Nogle kameraer tillader basale redigeringsfunktioner, såsom rotation, ændring af billedstørrelse, beskæring videoklip osv afspilningstilstand kan du også vælge et billede fra thumbnail-indekset.

LCD skærm anvendelse til menufunktioner

LCD bruges også til at ændre kameraets indstillinger via kameraets knapper, der ofte gør det muligt at justere lysstyrke og farveindstillinger for LCD selv. Det vigtigste LCD ofte suppleres med en eller flere monokrome LCD (som bruger mindre batteristrøm) på toppen og / eller på bagsiden af kameraet viser de vigtigste kamera og eksponering indstillinger.

Manuel fokus

Manuel fokusering deaktiverer kameraets indbyggede automatiske fokus system, så du kan fokusere objektivet i hånden. Manuel fokus er anvendelig til svagt lys, makro eller særlige effekter fotografering. Det er meget vigtigt, når autofokus systemet ikke kan få en god fokuslås, f.eks i svagt lys situationer. Bemærk, at nogle digitalkameraer giver dig mulighed for manuelt at fokusere kun til et par forudindstillede afstande. De dyrere digitalkameraer tillader fokusering ved hjælp af fokus ringen på det monterede objektiv, ligesom i konventionel fotografering.
Mikrolinser

For at overvinde begrænsningerne ved en lav fyldfaktor, for visse sensorer en opstilling af mikrolinser anbringes oven på med farvefilter- beliggenhed med henblik på at tragt fotonerne af et større område i mindre område af lysfølsomme fotodiode.
Sensor Pixels

Det svarer til en opstilling af spande der indsamler regnvand, digitale sensorer består af en vifte af "pixels" indsamling fotoner, de minuts energi pakker, hvoraf lys består. Antallet af fotoner der indsamles i hver pixel konverteres til en elektrisk ladning af den lysfølsomme fotodiode. Denne debitering omdannes derefter til en spænding, forstærkes og konverteres til en digital værdi via analog til digital konverter, så kameraet kan behandle værdierne i den endelige digitalt billede.

Som anført er sensoren størrelse i digitale kompaktkameraer væsentligt mindre end i digitale spejlreflekskameraer med en lignende Sensor. Som følge heraf pixelstørrelsen er væsentligt mindre. Dette forklarer den lavere billedkvalitet i digitale kompaktkameraer, især i form af støj og mindre dynamisk område.

Digitale billedbehandling pixel størrelse

Et digitalt billede svarer til et regneark med rækker og søjler, som lagrer pixelværdier genereret af sensoren. Pixel i et digitalt billede har ingen størrelse, indtil de vises på en skærm eller udskrives. For eksempel, på en 4 "x 6" print, hver pixel i et 5 megapixel billede ville kun måler 0.01mm, mens på en 8 "x 10" print, vil den måle 0,05 mm.

Pixeltæthed

Pixeltæthed er en beregning af antallet af pixels på en sensor, divideret med den billeddannende område af denne sensor. Det kan bruges til at forstå, hvordan tætpakket en sensor er og hjælper, når man sammenligner to kameraer med forskellige sensor størrelser og antal photosites (pixels). Fordi lyset opsamlingsområde og effektiviteten af hver photosite vil variere mellem teknologier og producenter bør pixeltæthed ikke anvendes som indikator for billedkvalitet, men i stedet som en parameter til at forstå sensoren.

APS-C sensorer, der anvendes i de fleste moderne DSLR har et areal på ca. 3,5 cm, mens den 1 / 1,7 ", og 1 / 2,3" sensorer, der almindeligvis anvendes i kompakte kameraer har områder på 0,43 og 0,29 cm hhv.

Pixel Kvalitet

Flere Megapixel: Markedsførings kapløbet om "flere megapixel" vil have os til at tro, at "mere er bedre". Desværre, det er ikke så simpelt.

Antallet af pixels er kun en af mange faktorer, der påvirker billedkvaliteten og flere pixels er ikke altid bedre. Kvaliteten af en pixelværdi kan beskrives i form af geometriske nøjagtighed, farvenøjagtighed, dynamikområde, støj og artefakter.

Kvaliteten af en pixel værdi afhænger af antallet af fotodetektorer, der bliver anvendt til at bestemme den, kvaliteten af kombinationen imellem linsen og sensoren, størrelsen af fotodioden, kvaliteten af kameraets komponenter, niveauet af raffinement i kameraet billedbehandling forarbejdning software, billedet filformat, der bruges til at gemme det osv forskellige sensor og kamera designs lave forskellige kompromiser.

I dag findes der FF DSLR kameraer med 50M megapixel; Canon EOS 5DS & Canon EOS 5DS-R.

Og så er der kameraer der kun har 2.25M FF sensor; Canon ME20F-SH med videooptagelse i lysniveauer så lave som 0,0005 lux ved en maksimal gevinst indstilling på 75 dB, hvilket svarer til over ISO 4.000.000. Som er det bedste professionelle videokamera til at indfange det største dynamisk område.

Geometrisk Nøjagtighed

Geometrisk eller rumlig præcision er relateret til antallet af pixel steder på sensoren og kvalitet i linsen på objektivet, der svarer til sensor opløsning. Resolutionen emne forklarer, hvordan dette måles på dette site.

Interpolationsmetode vil ikke forbedre geometrisk nøjagtighed, da det ikke kan skabe, hvad der ikke blev optaget.

Farve Nøjagtighed Gengivelse

Konventionelle sensorer med et farvefilterbeliggenhed har kun én fotodiode per pixel beliggenhed og vil vise nogle farve unøjagtigheder omkring kanterne, fordi de manglende pixel i hver farvekanal er estimeret baseret på demosaicing algoritmer. Forøgelse af antallet af pixel steder på sensoren vil reducere synligheden af disse artefakter. Foveon sensorer har tre fotodetektorer per pixel placering og skabe dermed en højere farvenøjagtighed ved at fjerne de demosaicing artefakter. Desværre er deres følsomhed i øjeblikket lavere end konventionelle sensorer og teknologien er kun tilgængelig i et par kameraer.

Dynamisk Område

Størrelsen af pixelplacering og fyldfaktoren bestemme størrelsen af fotodioden og det har en stor indflydelse på det dynamiske område. Højere kvalitet sensorer er mere præcis og vil være i stand til at afgive et større dynamikområde, der kan bevares ved lagring af pixelværdier i et RAW-billede fil.

En variant af Fujifilm Super CCD, Super CCD SR anvender to fotodioder per pixel placering med det formål at øge det dynamiske område. En mere følsomme fotodiode måler skyggeområdet, mens en mindre følsom fotodiode måler højlyset.

Støj

Pixelværdien Består af to dele:

hvad du ønsker at se (den egentlige måling af værdien i scenen)

hvad du ikke ønsker at se (støj).

Den højere (1), og den nedre (2), jo bedre er kvaliteten af pixel. Kvaliteten af sensoren og størrelsen af dens pixel har en stor indflydelse på støj og hvordan den ændrer sig med stigende følsomhed.

Artefakter

Udover støj, er der mange andre typer af artefakter, der bestemmer pixel kvalitet.

Konklusion

Desværre er der ingen fælles standard objektiv kvalitet for at sammenligne billedkvaliteten på tværs af forskellige typer af sensorer og kameraer. For eksempel, en 3 megapixel Foveon sensor bruger 9 millioner fotodetektorer i 3 millioner pixel steder. Den resulterende kvalitet er højere end et 3 megapixel, men lavere end en 9 megapixel konventionel billede og det afhænger også af ISO-niveau, du sammenligner det på.

Ligeledes er en 6 megapixel Fujifilm Super CCD billedsensor baseret på målinger i 3 millioner pixel lokationer. Kvaliteten er højere end et 3 megapixel billede, men lavere end en 6 megapixel billede. En 6 megapixel digitalt kompakt billede vil være af lavere kvalitet end et 6 megapixel digitalt spejlreflekskamera billede med større pixels. For at bestemme et "tilsvarende" opløsning er vanskelig i bedste fald.

I sidste ende, er det vigtigste at du er tilfreds med det kvalitetsniveau, der kommer ud af dit kamera til det formål, som du har brug for det for (f.eks hjemmeside, visning på computer, print, udvidelser, forlag, etc.). Det anbefales at man ser ud over de mange megapixel, når man vælger et digitalt kamera?

Sensor Linearitet

Sensorer er lineære enheder. Hvis du fordobler mængden af lys, vil sensoren output fordoble, så længe pixels ikke er fuldt. Når en pixel når op på fuld kapacitet, vil det give en konstant eller "klippet" output.

Menneskelige syn er ikke-lineær, som forklaret i det dynamiske område emne. En fordobling af lyset i svagt lys har en langt større effekt end i lyse omgivelser. Vores syn lysner skyggerne og sænker højlyset.

Hvis vi udsætter sensoren indtil pixels er fulde, så den lyseste pixel vil havde en output på værdi 254 (255 ville blive klippet). Hvis vi halvere mængden af lys, vil den lyseste pixels output havde en værdi på 127.

Dette indebærer, at den klareste stoppet bruger op halvdelen af de 255 ledige toner og det er her den menneskelige vision er mindst følsomme. Der er kun et par toner tilbage til at beskrive de mørkeste stop, hvor menneskelig syn er mere følsomme. Dette skaber en meget mørk lineær RAW-billede med et histogram skæv til venstre.

Derfor anvender de fleste digitalkameraer en tonal kurve til de lineære rawdata så billeder vises på en skærm er mere behagelig for øjet. Anvendelse af en gamma korrektion på 1 / 2,2 = 0,45 vil afsætte flere toner til de skyggeområder og færre toner til højlys områder i overensstemmelse med de særlige kendetegn ved vores vision. Når du arbejder i en gamma 2,2 farverum som sRGB eller Adobe RGB billederne vises opfattelsesmæssigt ensartet på en skærm eller udskrive, undgår det Farvereduktion (striber).

I virkeligheden kameraer og raw konverterer gå ud over en gammakorrektion og anvende mere af en S-formet (på en logaritmisk skala) kurve til dataene for at "komprimere" den større dynamikområde, så det kan være repræsenteret på en skærm eller udskrive på en måde, så at det er behageligt for det menneskelige øje.

Sensor størrelser i de digitale kameraer

Digitale kameraer i artikel her, er udvalgt efter størrelse af den sensor der sidder i dem, starter med mindste sensor som sidder i smartphone med typisk en sensor med 1/3.2" som er 4.54 x 3.42 mm. Jo større sensor er, vil det give bedre kvalitet og koste mere i køb.

Type af kamera sensor type. størrelse: Crop Factor:
Smartphone iPhone 6 1/3.2" 4.54 x 3.42 mm. 7.61 x
Smartphone Nokia Lumia 1520 1/2.5" 5.76 x 4.29 mm. 6.02 x
Aktionkamera GoPro Hero 3 1/2.3" 6.17 x 4.55 mm. 5.64 x
Kompaktkamera Canon G10 & G15 1/1.7" 7.60 x 5.70 mm. 4.55 x
Kompaktkamera Fujifilm X-S1 & XF1 2/3" 8.80 x 6.60 mm. 3.93 x
Kompaktkamera Sony RX100 & RX10 1" 13.20 x 8.80 mm. 2.72 x
Four Thirds, Micro Four Thirds SLT 4/3" 17.30 x 13.00 mm. 2.00 x
Kompaktkamera Canon G1 X mark II 1.5" 18.70 x 14.00 mm. 1.85 x
DSLR kameraer Canon EF-S APS-C 22.30 x 14.90 mm. 1.6 x
DSLR kameraer Nikon Sony Pentax APS-C 23.60 x 15.60 mm. 1.5 x
DSLR kameraer Canon EF mark II, III & IV APS-H 27.90 x 18.60 mm. 1.3 x
DSLR kameraer Canon EF, Nikon, Sony FF 35 mm 36 x 24 mm. 1.0 x
Mellemformat kamera Pentax 645D Medium 44 x 33 mm. 0.78 x
DSLR kamera Leica S Medium 45 x 30 mm. 0.80 x
Mellemformat kamera Phase One Medium 53.90 x 40.40 mm. 0.64 x
Mellemformat film 6 x 6 56 x 56 mm. 0.538 x
Storformat film 4 x 5 121 x 97 mm. 0.29 x
Storformat film 8 x 10 254 x 203 mm. 0.143 x
Se artikel om Image semsor format på Wikipedia
 
 
 
 
 
 
 
Digital billeder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eksponering
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

_______________________________________________

Optiske egenskaber
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lager

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shoftware
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oktober 2007 og Marts 2008

Her vigtige sider at tjekke før man køber sit digitale kamera!

EDBPRISER.DK
DPREVIEW
DPRESOURCE
Digitalmagasinet.dk
Imaging-Resource.Com
Digital Outback Photo
Steves DigiCams
Photografica.dk
Simpho Web Home
Slrgear

_________________________________________

 

_______________________________________________________

Tilbage til forord

Tilbage til forsiden

___________________________________________

Tilbage til forord

Tilbage til forsiden