Tibet

Erling Krabbe

first update d. 14 november 2018

last update d. 15 november 2018

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

En lille rejseberetning, såfremt det måtte have jeres interesse, om en fantastisk tur med pattedyr, fugle og natur på ”Verdens Tag”, det tibetanske højplateau i Qinghai, sammen med den legendariske rejseleder Jesper Hornskov..

I 24 dage, her fra den 2. oktober til den 24. oktober, var jeg af sted, inkl. en efterfølgende turforlængelse i 5 dage ned til den frodige og bjergrige Sichuanprovins.

Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Wild Yak, Bos mutus. Chang Tang, Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Oktober måned er god til at se de store, vilde pattedyrarter på det tibetanske højplateau, så turen var valgt til det tidspunkt. Vejret var godt - vindstille, sol og behageligt om dagen med 10-15 grader, af og til varmere, men hvinende koldt om natten. Næsten ingen sne. I dalene var de sparsomme træer klædt i efterårsfarver. Landskabet er kæmpestort og åbent, endeløst græslandskab med bløde bjerge og bakker, floddale og høje, sneklædte bjerge i det fjerne.

Det meste af turen befandt vi os i 3700 – 4200 m.o.h., nogle gange i sneklædte bjergpas helt op på 4800 moh., så luften var tynd og lyset stærkt. Vi var 9 deltagere, inkl. to ledere, og kørte i 3 MishuBishu Landcruisers med chauffører, så der var masser af plads. Vi boede på gode hoteller i større eller mindre byer undervejs, og kørte en stor rundtur i den østlige halvdel af Qinghaiprovinsen, som udgør den nordøstlige del af det tibetanske højland. Fra hovedbyen Xining via den store sø Koko Nor vestpå over bjerge og indlandsklitter helt til Golmud i vest, hvor vejen fortsætter til Lhasa, og til Yushu i syd. Vi krydsede Yangstefloden og Mekong, før turen gik tilbage via saltstepper og bjerge med enebærskove til Xining.

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Tibetan Wolf, Canis lupus filchneri missing one of the hind legs. Qumalai, Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Op kl. 5 om morgenen, derefter kørsel i mørke i 1½-2 timer ud til hvor vi skulle være som det første sted på dagen. Op med folde-udbordet, og så var der morgenmad med kaffe, kogte æg, brød, ost, marmelade, peanutbutter. Midt i vildmarken, med en kop varm kaffe i hånden, blev stilheden brudt af ulvetuden i det fjerne… Stort!

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Tibetan Fox, Vulpes ferrilata. Koko Nor, Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Folk og kulturen er tibetansk, med bedeflag og templer overalt, og mange klædt i traditionelle tibetanske klædedragter. Men udviklingen i Kina går stærkt, også her, så der bygges huse for fuld fart. Vejnettet, tunneler og broer er allerede færdige, de er dygtige de kinesere. Og velstanden i befolkningen er også vokset – nu ser man ofte at hyrder, som bor i yurt-telte ude på den græsklædte højslette, har en ny firhjulstrækker holdende udenfor teltet. Utroligt.

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Tibetan Antelope or Chiru, Pantholops hodgsonii. Budonquan, Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Vi fik set næsten alle de store pattedyr (undtagen sneleopard og brun bjørn): Vild Yak, Pallas’ Kat, Ulv (5 gange), Kiang (vildæsel), Argalifår (verdens største får, og et stort jagttrofæ), Blå-Får, Tibetansk Ræv (talrig), Chiru (Tibetansk Antilope), Bjergvæsel, Murmeldyr stadig aktive, Przelvalski’s Gazelle (Verdensbestand 400-500), Tibetanske Gazeller, Bjerg-Moskushjort, Whitelipped Deer, Gansu Red Deer, McNeill’s Deer, Sibirisk Rådyr, Tibetansk Dværghamster, Pibeharer (4 arter), Uldhare og gnaveren Midday Gerbil. Græshøjlandet er levende af pibeharer – pikaer – som er føde for Upland Buzzard, Slagfalk, Steppeørn, Tibetansk ræv og mange andre.

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Mountain Weasel, Mustela altaica . S. Yushu to Nangqian, Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Kiang, Equus kiang . Budonquan, Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Qinghai landscape. Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Black-necked Crane, Grus nigricollis . Qinghai, Tibet october , 2018. Photographer; Erling Krabbe

Største fugleoplevelser var Tibetansk Sandhøne, Steppehøne, Hvid Ørefasan, Tibetan Partridge, Kinesisk Hjerpe, Buffthroated Monal-Partridge, Pinktailed Bunting (eneste repræsentant i sin egen familie!), alle 6 arter snefinker, Henderson’s Ground Jay, Giant Laughingthrush og den flotte Crested Tit Warbler, søsterart til Stolizckas Tit Warbler. Andre fine fuglearter var Sorthalset Trane, Slagfalk (set dagligt med 5-8 individer), Lammegrib, Upland Buzzard, Murløber, Snedue, Blodfasan, Ibisbill og Hume’s Groundpecker.

Rød Panda, Ailurus fulgens han. Sichuan, Kina d. 21 oktober 2018. Fotograf; Erling KrabbeRød Panda, Ailurus fulgens han. Sichuan, Kina d. 21 oktober 2018. Fotograf; Erling Krabbe

Red Panda, Ailurus fulgens male. Laba He, Sichuan, Kina d. 21 october 2018. Photographer; Erling Krabbe

Efter Qinghai to vi til Sichuan og så bl.a. Rød Panda (fem gange), Ghoral, Skov-Moskushjort, Rød og Hvid Kæmpeflyveegern og den flotte Lady Amherstfasan.

Vores rapport fra turen er allerede færdig – se vedhæftet. Bemærk at jeg ikke deltog på den sidste 5-dages forlængelse til Tangjihe i Sichuan, hvor de andre bl.a. så Kravebjørne og Golden Takin.
Erling Krabbe

____________________________________

Oman; birds and butterflies photograph by Erling Krabbenovember 2018.

Tibet; mammal and birds photograph by Erling Krabbeoctober 2018.

São Tomé; birds and butterflies photograph by Erling Krabbejanuary 2018.

Morocco; birds and butterflies photographed by Erling Krabbemarch 2017.

Kashmir & Ladakh; birds & butterflies trip by Erling Krabbe july 2016.

Kyrgyzstan; butterflies photograph by Erling Krabbemay - june 2008.

____________________________________

Tilbage til Palæarktiske Dagsommerfugle Index

Back to Butterflies from Palaearctic

Home tilbage til forsiden