Gode råd til hvordan man finder Sommerfugle enten om man kikker eller samler på sommerfugle.

af Lars Andersen

First update d. 26 january 2004

Last update  d. 28 march 2022

Her er de første fotografer i færd med at fotograferer Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 17/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

Fotografering af Ilia i Pinseskoven d. 17 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen

Større interesse for sommerfugle

I de senere år siden internettets opståen med artportaler som fugleognatur og gode bøger om dagsommerfugle er der kommet en stor skare af dagsommerfuglekikkere/fotografer. I dag foretrækker de fleste at tage billeder af dagsommerfugle med deres digitale kameraer i stedet for at indsamle dagsommerfugle.

At man som kikker eller samler bagefter hurtigt kan lægge iagttagelser/fund ind på naturbaser, motiverer flere til at kikke efter de sjældne dagsommerfugle arter, der går sport i denne disciplin at twitche/krydse sjældne arter med årets første dagsommerfugle, årsarter osv.

Dagsommerfuglene er for nye naturinteresserede en udmærket start på en bredere interesse for andre insekter som er nemme at observere som: natsværmere, træbukke, guldsmede, humlebier og græshopper osv. På lang sigt bliver fuglefolket habile entomologer der kikker eller samler på insekter.

Af antallet af fuglekikkere/ornitologer er der 10 gange så mange, af, som der er entomologer der kikker eller samler på insekter. Af de entomologer der kikker eller samler på insekter er der et lille mindretal der samler på dagsommerfugle. 

Amager Fælled d. 19 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Jagt på Lille Kålsommerfugl. Amager Fælled, det vestlige Amager d. 19 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

____________________________________

FOTOGRAFERING & SE på sommerfugle med kikkert

Pinseskoven, Vestamager d. 20 Marts 2014. Fotograf; Lars Andersen

Her filmes & fotograferes Østlig Takvinge i Pinseskoven d. 20 marts 2014. Fotograf; Lars Andersen

SE SOMMERFUGLENE PÅ LOKALITETEN. En lille kikkert og en sommerfugle- og plantebog, evt. et kamera og håndholdt gps til hjælp med dokumentation. Hvis man har svært ved at bestemme den sommerfugl som man har set kan fotos lægges op i forum på fugleognatur eller Lepidopterologisk Forening.

Ottenby, Öland, Sverige d. 12 oktober 2018. Fotograf; Lars AndersenOttenby, Öland, Sverige d. 12 oktober 2018. Fotograf; Lars Andersen

Skåderexpo i Ottenby, Öland, Sverige d. 12 oktober 2018. Fotograf; Lars Andersen

SkåderExpo; fra d. 12 til 14. oktober 2018 var der skåderexpo for første gang på Öland.
Ottenby SkådarExpo vil i fremtiden være det mest spændende arrangement for fuglekikkere i Norden, hvor du udover så lidt trækkende fugle på øen, mødtes andre fuglekikkere, så de nyeste kikkerter, teleskoper, kameraer og bøger fra bla. Naturbokhandeln.
Derudover var der repræsentanter fra Club 300, Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) og Öland Ornitologiska Förening (ÖOF).

Vi så en kikkert "Pentax Papilion" 8,5 x 21 med en nærgrænse på 0,50 cm. Findes også i en 6,5 x 21 version, som begge er velegnet til at kikke på sommerfugle med.

Naturbokhandeln, Lilla Brunneby 106, Öland, Sverige d. 12 oktober 2018. Fotograf; Lars Andersen

Naturbokhandeln, Lilla Brunneby 106, Öland, Sverige d. 12 oktober 2018. Fotograf; Lars Andersen

Kikkert med makroforsats til at lede efter Guldhale, Thecla betulae æg. Arrenakke Bakke, Nordsjælland d. 14 februar 2020. Fotograf; Lars AndersenGuldhale, Thecla betulae æg. Arrenakke Bakke, Nordsjælland d. 14 februar 2020. Fotograf; Lars AndersenGuldhale, Thecla betulae æg. Arrenakke Bakke, Nordsjælland d. 14 februar 2020. Fotograf; Lars Andersen

Guldhale, Thecla betulae æg. Arrenakke Bakke, Nordsjælland d. 14 februar 2020. Fotograf; Lars Andersen

Vi var fem mænd der satte hinanden i stævne på en bakke i det nordsjællandske
for at lede efter
Guldhale, Thecla betulae æg på Arrenakke Bakke d. 14 februar 2020.

Her står Adam Schmedes med en lille smart monokikkert fra Leica Monovid 8x20 med makro forsats som er god til at finde sommerfugleæg.

Iris han har sat Kaj Dahl skakmat, så kunne Peter Møllman og jeg tage dette sjove foto! Pinseskoven d. 16 juli - 2005. Fotograf: Lars AndersenIris på Lars Andersen digitale kamera,  d. 23 juli 2004. Fotograf: Troells MelgaardHer bliver sommerfuglebogen vist frem, hvor Peter Møllmann fortæller om Morphoer! Esmeralda hotel, Coroico, Yungas, Bolivia d. 9 januar 2005. Fotograf: Lars Andersen

Se mere under afsnittet: Fotografering af sommerfugle! 

____________________________________

Er indsamling stadig nødvendigt?

At entomologer samler på insekter bidrager til at udvide vores viden om insekter og hvilke trusler de udsættes for. Mange mindre insekter kan ikke alene bestemmes igennem fotografering, der kræves indgående studier af belægseksemplarer. Og for mange småsommerfugle og natsværmere vedkommende kræves der genitalpræparater for sikker bestemmelse.

2 lepidopterologer på Entomologisk årsmøde i Århus d. 6 marts 2010. Fotograf; Lars Andersen

Entomologisk Årsmøde i Århus d. 6 marts 2010. Fotograf; Lars Andersen

I fremtiden vil indsamling af insekter stadig være vigtig for at afdække spørgsmål om klimaforandringer og hvilke rolle miljøgiftene har på antal og udbredelse af forskellige arter. Og der er insekter gode som indikatorer for at vurdere ændringer i populationsstørrelser og gennem genetiske studier at afsløre slægtsforhold og variationer imellem populationer.

De fleste entomologer samler ikke insekter med dette formål for at afdække sådanne spørgsmål. Men der kan samlinger med omhyggeligt etiketterede eksemplarer senere bliver undersøgt af biologer og forskere bidrage til den genetiske og taxonomiske forskning.

____________________________________

NETFANGST af sommerfugle

Atewa hills, Ghana d. 18 januar 2006. Fotograf: Henrik Bloch

Jan Flindt Christensen på jagt. Atewa hills, Ghana d. 18 januar 2006. Fotograf; Henrik Bloch

NETFANGST. Det er den mest kendte metode, at man går ud på en lokalitet og netter sommerfugl på blomst, eller slår til vegationen, eller ryster plante eller træ over lagener,  hvor man derved kan finde larver. En klassiker er i April at gå ud 2 timer efter mørkets frembrud at lægge lagener under Pilerakler og ryste træet, det giver mange noctuider (ugler) på lagenet.

Indsamling i tusmørket efter kridtugle på Saltholm  d. 6 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Indsamling i tusmørket efter Kridtugle, Photedes morrisii. Saltholm d. 6 juli 2013. Fotograf; Lars Andersen

____________________________________

Her link til video om Sonoran Blue, Philotes sonorensis fra februar 2014.

____________________________________

LYSLOKNING af sommerfugle

Erik Steen Larsen med lyslokning på Amager Fælled  4 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Erik Steen Larsen med lyslokning på Amager Fælled d. 4 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Night watchmen in Thailand by Henrik Bloch

____________________________________

NEKTARLOKNING af sommerfugle

Sommerfugle har en veludviklet lugtesans. Så ellers på en lokalitet som synes bart, kan man pludselig se en masse sommerfugle.

Nældens Takvinge, Aglais urticae d. 22 august 2004. Frederiksværk. Fotograf: Lars Andersen Dagpåfugleøje, Inachis io. H/F Vennelyst. d. 14 august 2005. Fotograf: Lars AndersenDet Hvide W, Satyrium w-album hun på Buddleia. Klint  d. 7 august 2013. Fotograf: Lars Andersen

Blomster med en god nektar er selvfølgelig nr. 1. Så en sydvestvendt fjeldside i Alperne med en rig flor af blomster, er den lokalitet med flest individer af  Dagsommerfugle i Europa. Dette kan efterlignes i en veltilrettelagt have med en god skift af forskellige planter fra Pilens rakler i Marts til højsommerens Buddleia (Sommerfuglebusk) og til nedfaldene æbler i Oktober. Der findes mange gode blomsterplanter som tiltrækker sommerfugle, men det er en god ide at  se hvilket naturområde man har sin have i, hvis det er i østdanmark, er blomster som lever på muldrigt  jord  det rigtige valg, som  gyldenris,  hjortetrøst, asters, solhat, kattehale, salvie, ildkrone og merian.  Så er timian,  snerre,  scabiose, kællingetand og perikon samt  klokkelyng ikke lige det rigtige valg, det er planter som hører til magre jorde! Man kan også give plads til sommerfuglenes værtsplanter som pil, brændenælder, musevikke, løgkarse, vedbend, birk, eg, æble osv.

Sukker og honning opløst med vand, bruges i en iøjenfalden plastblomst, bruges om dagen i haven, Dagsommerfugle bliver tiltrukket af blomstens farve. Er bedst om sensommeren.

____________________________________

SUKKERLOKNING af sommerfugle

Alex Madsen med sukkerlokningssnore. Amager Fælled  d. 18 juli 2013. Fotograf; Lars Andersen

Alex Madsen med sukkerlokningssnore. Amager Fælled d. 18 juli 2013. Fotograf; Lars Andersen

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager d. 17 juli 2015. Fotograf:  Lars Andersen

Ilia, Apatura ilia. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 15 - 24 juli 2015. Fotograf: Lars Andersen

Rødvinssnor, en tøjsnor sænket ned i en blanding af rødvin, sukker og honning, og efter nogle timer, kan man tage dem med i en lukket spand, og hænge dem op i træer og buske, kan både bruges om dagen, samt i tusmørket til sen aften, der kan ses alt fra ørentviste, græshoppe, biller, gedehamse, samt noctuidae (ugler) en stor slægt af natsværmere, bla. Pyramideugle, guldugler og ordensbånd, om dagen, Skovrandøje, Guldhale og flere arter af takvinger. Man kan også smøre blandingen op på træet, det giver en bedre baggrund når man vil fotograferer.

Lokkefælde, en omvendt fiskesluse, dvs. en platform, hvor der hænger et net over, på platformen ligger der lidt gæret frugt, eller sukkerlokning, som er laver af gæret blomme eller banan, med sirup, rødvin, og evt. lidt amylacetat fra ”struers kemi”. bruges om dagen til takvinger.

Der er flere faktorer for at man kan få gode resultater med lokning. Det skal ikke blæse for meget, en halv pelikan er det spild af tid, det skal helst være vindstille, en svag vind er ok. Man kan hænge lokningen i læ af et træ, eller i skovkanten, helst i blandingsskov. Monokulturer som bøgeskov eller granplantager giver ikke så gode resultater. I haven kan man også hænge snorene op. Det må heller ikke være under 14 grader, især når temperaturen falder om aftenen, vil typisk de sommerfugle som kom tidligt være de eneste på lokningen, derimod en lun nat, vil der komme nye besøgende selv efter kl. 24.

____________________________________

LOKNING MED EKSKREMENTER, RÅDDENT KØD & FISK

Archaeoprepona licomedes (Cramer, [1777]). Caranavi, Yungas. d. 22 january 2010. Photographer: Lars Andersen

Archaeoprepona licomedes. Caranavi, Yungas, Bolivia 22th january 2010. Photographer; Lars Andersen

Caranavi 7 February 2009. Photographer; Lars Andersen

Heliconius melpomene. Caranavi, Yungas, Bolivia 7th February 2009. Photographer; Lars Andersen

Lokke med ekskrementer, råddent kød, fisk osv. er især i troperne ret effektiv til at få se div. sommerfugle.

____________________________________

LOKNING VED HJÆLP AF EN HUN, for at tiltrække hanner, denne hun får man hvis man har lavet et Larveopdræt

Her hun af Birkespinder, Endromis versicolora fra et larveopdræt, der har lokket en han til sig! Asserbo Plantage, Nordsjælland. d. 14 April 2007. Fotograf: Lars Andersen. Tak til Ole Olsen.Birkespinder, Endromis versicolora (Linnaeus, 1758). Asserbo Plantage, Nordsjælland. Leg: Erik Steen Larsen d. 28 april 2006 en parret hun på lyslokning. Her en af dens afkom, en larve i sidste stadie d. 1 Juli 2006. Fotograf: Erik Steen Larsen

Birkespinder fra et larveopdræt, der har lokket en han til sig! Asserbo Plantage d. 14 April 2007. Fotograf; Lars Andersen

LOKNING VED HJÆLP AF FEROMONER, se: Feromonfæller og Pheronet

____________________________________

LARVE OPDRÆT

Her bankes med stok og paraply efter Malurt Hætteugle, Cucullia artemisiae larve på Gråbynke, Artemisia vulgaris. Fuglsang, Lolland d. 7 august 2007. Fotograf: Lars AndersenHer bankes med stok og paraply efter Malurt Hætteugle, Cucullia artemisiae larve på Gråbynke, Artemisia vulgaris. Fuglsang, Lolland d. 7 august 2007. Fotograf: Lars AndersenMalurt Hætteugle, Cucullia artemisiae larve på Gråbynke, Artemisia vulgaris. Fuglsang, Lolland d. 7 august 2007. Fotograf: Lars Andersen

Dette kræver indgående kendskab til planter, terrarier, beskyttelse imod parasitter, indsamling af  æg eller larver. Det sværeste er ofte at finde disse larver, en god metode er at banke dem ud af planterne med stok og paraply!

Sørgekåbe larve som Troells Melgaard og Lars Krogh fandt ialt 17 stk. som Frank Abrahamsen fik hjem til opdræt. Pinseskoven, Amager. 10 juli - 2006. Fotograf: Troells MelgaardSørgekåbe nyklækkede fra larver fundet i Pinseskoven, Amager. 20 juli - 2006. Fotograf: Lars AndersenSørgekåbe sidder på klækkeburet på vej ud i friheden i Pinseskoven, Amager. 20 juli - 2006. Fotograf: Lars Andersen

Her et bur til Larveopdræt.

Almindelig blåfugl Polyommatus icarus hun der lægger æg på Humlesneglebælg. Baneterrænnet, Rødby havn, Lolland d. 7 august 2007. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig blåfugl´s æg på Humlesneglebælg. Baneterrænnet, Rødby havn, Lolland d. 7 august 2007. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig blåfugl´s æg på Humlesneglebælg. Baneterrænnet, Rødby havn, Lolland d. 7 august 2007. Fotograf: Lars Andersen

Man kan også finde en æglæggende sommerfugl, så kan man tage ægget med hjem til opdræt. Man kan også fange hunnen, og lad den gå i nogen tid, med nok sukkervand i et bur, ofte er den gravid, og hvis den er sammen med friske grene eller skud af foderplanten, kan man få æglægningen på den måde. Husk at slippe de nye afkom fri igen i samme område.

____________________________________

LOKNING AF EN TERRITORIAL HAN

Med en kopi af denne! Kan især bruges i troperne.

____________________________________

PRÆPARATION af sommerfugle

Sommerfuglene som enten er fanget med net, lyslokning osv. dræbes med gift. Man bruger som regel eddikeæter eller kloroform, det virker godt på insekter og er ikke særligt farligt for mennesker. I nødstilfælde kan 3 dobbelt salmiak eller en tur i fryseren bruges.

Enten begynder man så snart man kommer hjem, at præparare dem med det samme. Eller man lægger dem i papirtutter, og senere bløder dem op til præparation.

Man skal bruge spændebrædder i forskellige størrelser, Pergamynpapir eller madpapir, insektnåle i div. størrelser, nipsenåle med stor hoved, pincetter, præparationsnåle og etiketter.

Transportkasse til spændebrædder og skabe med kasser som er rimelig lufttætte og med et giftstof der beskytter dem mod klanner.

____________________________________

Præpration af sommerfugle er Jens Stolt hjemmeside udmærket at besøge

Spreading a butterfly; Hypolimnas bolina

Butterfly spreading on youtube Part 1.

Butterfly spreading on youtube Part 2.

____________________________________

SOMMERFUGLE - & INSEKTSAMLING

Her bliver sommerfuglesamlingen vist frem. Caranavi, Yungas, Bolivia d. 19 februar 2006. Fotograf: Peter Møllmann

Her bliver sommerfuglesamlingen vist frem. Caranavi, Yungas, Bolivia d. 19 februar 2006. Fotograf; Peter Møllmann

Biolog: Erland Lindblad fra Lånstyrelsen i Blekinge ved at mærke en Mnemosyne. Ronneby, Blekinge. d. 26 maj 2007. Fotograf: Lars Andersen

Erland Lindblad fra Lånstyrelsen i Blekinge ved at mærke en Mnemosyne. Blekinge d. 26 maj 2007. Fotograf; Lars Andersen

____________________________________

I Danmark er det ikke anset i de entomologiske
foreninger at handle sommerfugle og andre insekter?

d. 14 august 2016

Spinnen, Schaben und Co - Insektenausstellung 2016 Gerasdorf. Deutschland

Men på forskellige insektauktioner på nettet og Europa på sider som ACTIAS og EBAY foregår der en stor handel med sommerfugle og andre insekter. Denne handel er stærk kritisk og i de senere år får denne handel større bevågenhed blandt myndighederne, fordi kriminelle organisationer arbejder under dække med handel af sjældne plante & dyrearter.

Traffic

Flügel hinter Glas

Polarperlemorsommerfugl, Boloria polaris fanget foran mig imens jeg var i færd med at fotograferer den!
Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige d. 3 juli 2008. fotograf; Lars Andersen
 

____________________________________

Sommerfugle som souvenier i bakker og kasser

d. 11 december 2017

En bakke med Morphoer og Svalehaler fra Brasilien. Fotograf; Maria Elisabeth Laursen

En bakke med de blå, hvide og brune Morphoer som den i midten er Morpho menelaus coerulens,
de næste i midten er de brune Morpho hercules diadema, de perlemors-hvide er Morpho epistrophus,
de mange lyseblå er Morpho aega. Samt i hjørner er det de sort/gule svalehaler Heraclides androgeus fra det
sydlig Brasilienvest for Rio Janeiro. Bakken er fotograferet d. 11 december 2017 af; Maria Elisabeth Laursen

Tidligere når man var på ferie sydpå, købte man som souvenir en bakke eller kasse med sommerfugle med hjem. I dag har vi et andet "natursyn" der gør at man ikke er lige så begejstret for den handel med vilde dyr som tidligere.

____________________________________

Liste over danske firmaer der sælger udstyr som pærer og andet grej til sommerfuglefangst:

"Benfidan" (97 72 44 66); blandt andet billige brugte kviksølvpærer. Nye er noget pebrede i pris)
"Ento-Tech" (47 17 10 78) v/ Bjarne Skule.
Brøndsted 411, 3670 Veksø Sjælland;
Insektgrej. Her d. 21 juni 2016 er der nye effektive pære som "20w lavenergi Sylvania insektpære" på lager.

"Entoshop": danmarksinsekter.dk
v/
Svend Michael Nielsen;
Venneslaparken 190
DK-8300 Odder
Tlf.:
86270639
Mobil:
28498553
E-mail:
kontakt@danmarksinsekter.dk  Stort udvalg i frøplanter til sommerfuglehaven, og lyslokningsudstyr.

"Apollo Books" (62 26 37 37) v/ Peder Skou;
f
orhandler et meget stort udvalg af litteratur om sommerfugle og insekter både fra Danmark og resten af verden. Er lukket i september 2021

____________________________________

Liste over udlandske firmaer der sælger udstyr som pærer og andet grej til sommerfuglefangst:
Bioform

Impressum
Angaben gemäß § 5 TMG:
Jürgen Schmidl
bioform Dr. J. Schmidl e.K.
Am Kressenstein 48
90427 Nürnberg
EHLERT & PARTNER
Handelsgesellschaft
und Fachbüro
für Biologie
InsectNet;
Suppliers & Traders Directory
Leptraps.com;
has been designing and building traps and other equipment for the collection of insects for over thirty years. Our products have been field tested and proven effective. These products are constructed of materials that are very durable and will withstand extensive exposure to the elements.

Leroy C. Koehn
Leptraps LLC
3000 Fairway Court
Georgetown, Kentucky 40324
Watkins & Doncaster
was founded in 1874 by William Watkins in Eastbourne.
140 years specialising in the supply and manufacture of equipment for the study of the Natural Sciences
Equipment to identify, record, collect, store and observe insect life is all here. You can browse our products and order online, or we have a fully illustrated colour catalogue available on request, free of charge.

Watkins & Doncaster
PO Box 114
Leominster
HR6 6BS
UK
Phone: +44 (0)333 800 3133
or +44 (0)1568 750657
Fax: +44 (0)1568 750409
Email:
sales@watdon.co.uk
Worldwide Butterflies;
has been supplying butterflies and moths for half a century. There is a range of species available as livestock. 
Schools can see Recommended School Species.

Compton House, UK

____________________________________

____________________________________

Links til foreninger + forum & observationer i Danmark
AlleArter Oversigt over Danmarks dyr, planter, svampe m.v. er et projekt under DanBif. Ansvarshavende: Lars Skipper.
Atlasprojektet Danmarks Dagsommerfugle 2.0 fik premiere d. 2 maj 2014.
Bladloppen der udgives af Entomologisk Fagudvalg (EFU)
Danmarks fugle og natur  med artsportaler og forum, danmarks naturforum.
Dansk Entomologisk Forening (DEF) er en paraplyorganisation for følgende danske insektforeninger, der har de danske insekters faunistik og økologi som hovedinteresse.
Entomologisk Forening  den Danske Insekt forening 
Fynske Insekter v/Entomologisk Selskab for Fyn
Habitatarter I 1992 vedtog Det Europæiske Råd habitatdirektivet.
Lepidopterologisk Forening den Danske Sommerfugle forening med observationer!
Nordjysk Lepidopterologklub blev stiftet i december 1970 og holder til i Aalborg.
Sommerfugleatlas Facebook fik premiere d. 3 december 2013.
Aarhus Entomologklub

____________________________________

Sommerfugle indsamlings debat

ny side d. 16 august 2016

____________________________________

til næste Side

Tilbage til forord

Home Tilbage til forsiden