Indsamlingsdebat

af Lars Andersen

First update d. 6 august 2016

Last update  d. 18 august 2024

Her er de første fotografer i færd med at fotograferer Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 17/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

Fotografering af Ilia i Pinseskoven d. 17 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen

Større interesse for sommerfugle

I de senere år siden internettets opståen med artportaler som fugleognatur, dofbasen og gode bøger om dagsommerfugle, hvor især Michael Stoltze; Danske dagsommerfugle fra 1996 har inspireret mange, og derefter er der kommet en stor skare af dagsommerfuglekikkere/fotografer.
I dag foretrækker de fleste at tage billeder af dagsommerfugle med deres digitale kameraer i stedet for at indsamle dagsommerfugle.

At man som kikker eller samler bagefter hurtigt kan lægge iagttagelser/fund ind på naturbaser, motiverer flere til at kikke efter de sjældne dagsommerfugle arter, der går sport i denne disciplin at twitche/krydse sjældne arter med årets første dagsommerfugle, årsarter osv.

Dagsommerfuglene er for nye naturinteresserede en udmærket start på en bredere interesse for andre insekt familier som er nemme at observere som: natsværmere, træbukke, guldsmede, humlebier og græshopper osv. På lang sigt bliver fuglefolket habile entomologer der kikker eller samler på insekter.

Af antallet af fuglekikkere/ornitologer er der 10 gange så mange, af, som der er entomologer der kikker eller samler på insekter. Af de entomologer der kikker eller samler på insekter er der et lille mindretal der samler på dagsommerfugle.

Hobby indsamling på sjældne dagsommerfugle er nu om dage ikke acceptabelt mere fordi de fleste betragter indsamlingen som en unødig trussel mod sjældne arter. Derfor er der flere som arbejder for fredning af de sjældne danske dagsommerfugle.

Amager Fælled d. 19 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Jagt på Lille Kålsommerfugl. Amager Fælled, det vestlige Amager d. 19 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

____________________________________

Smådyrsnørdetræf

d. 20 oktober 2024

Smådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars AndersenSmådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars AndersenSmådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars AndersenSmådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars Andersen

Smådyrsnørdetræf.
Zoologiske Museum. København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars Andersen

____________________________________

Facebookgruppe: "Entomologisk Forening".
Offentlig gruppe
·642 medlemmer

Diskussion på Facebookgruppe: "
Entomologisk Forening".

20. oktober 2024 – bestemmelsesdag ved "Entomologisk Forening".
Vi åbner dørene til en hyggelig eftermiddag, hvor vi mødes i hyggeligt samvær. Har du nogle dyr
som skal bestemmes? Ønsker du tips og tricks? Eller er du nybegynder og vil gerne have en
introduktion til artsbestemmelse, så er der rigeligt ubestemt materiale, som man kan øve sig på.

Rovbille slægten
Philonthus som eksempel.
/v L
ucas Geisler
Rovbiller er en af verdenens største familier af
organismer. De udgør i Danmark over 1000 af
Danmarks ca. 4000 billearter. Men hvordan arbejder
man med så store grupper af dyr? Af de mange
danske rovbiller er den karismatiske
slægt
Philonthus prominent, artsrig og vidt udbredt.
Denne slægt og arbejdet med udarbejdelsen af en
identifikationsnøgle har været med til at starte en ny bølge af nøgler der gør identifikation af biller
lettere. I dette oplæg vil vi gå i detaljen om hvordan nøgler skabes og hvad der gør en nøgle god,
arbejdet med
Philonthus slægten vil blive brugt som eksempel.

Smådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars AndersenSmådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars AndersenSmådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars Andersen

Smådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars Andersen

Smådyrsnørdetræf. Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars Andersen

Parken ved Zoologiske Museum i København, Nordsjælland, Danmark d. 20 oktober 2024. Fotograf: Lars Andersen
GBIF: Global Biodiversity Information Facility. Universitetsparken 15, 2100 København.

____________________________________

Se mere under afsnittet: Fotografering af sommerfugle! 

_____________________________________

Facebrok

d. 11 oktober 2024

Facebrok
Lars Andersen d. 11 oktober 2024.

Om hobbyindsamling på sjældne dagsommerfugle er nu om dage ikke acceptabelt mere fordi de fleste betragter indsamlingen som en unødig trussel mod sjældne arter.
Derfor er der flere som arbejder for fredning af de sjældne dagsommerfugle som biologer og naturalister som
Lars Andersen administrator på danske-natur.dk.

Og derfor skriver jeg om problemet, man hænger ikke samlere ud med navn. Dei er stadig "pyt i pannen".
Hvis jeg kender folk der med vijle begår ulovligheder melder jeg dem til de rette myndigheder som naturstyrelsen eller politiet. Slet ikke med navn på
facebrok, sorry rette til facebook?

Link til kritik om sjældne sommerfugle indsamling.

_____________________________________

Abisko Nationalpark

d. 10 juli 2024

Abiskonationalpark
Lars Andersen d.14 juli 2024:

På det seneste har man observeret flere samlere fra hele europa med net i nationalparken og derfor ønsker vi at præcisere disse regler. I nationalparken arbejder vi for at bevare naturmiljøet og dets indbyggere. At fange insekter, selv midlertidigt, kan forstyrre og påvirke økosystemet negativt. Med indsamling og handel.

Naturum Abisko d. 10 juli 2024:
"
Får man fånga insekter i nationalparken?"

Det korta svaret är nej, det är inte tillåtet. Även om du tänker släppa ut insekten direkt efteråt, är det viktigt att respektera parkens regler och den känsliga balansen i ekosystemet.
På senaste tiden har vi observerat flertalet personer med håvar i nationalparken och därför vill vi förtydliga dessa regler.
I nationalparken arbetar vi för att bevara den naturliga miljön och dess invånare. Att fånga insekter, även tillfälligt, kan störa och påverka ekosystemet negativt.
Observera att detta gäller alla insekter, samt att man inte får störa några andra djur i parken. Vi uppmanar alla besökare att istället observera och njuta av djurlivet på ett respektfullt och försiktigt sätt.

#abisko #abiskonationalpark
#sverigesnationalparker
#naturum#naturumabisko

"Får man fånga insekter i nationalparken?"

Abiskonationalpark

____________________________________

Ny art svalehale fundet på Fiji øerne

d. 22 september 2021

Natural History Museum, by Josh Davis 2 nov. 2018:
En ny art
svalehale, Papilionidae sommerfugl, officielt navngivet
Natewa Svalehale, Papilio natewa (Tennent et al, 2018).
Og bringer det samlede antal svalehale arter op på 3 kendte arter fra regionen.

Svalehalen blev først fundet og fotograferet af ornitologen Greg Kerr, som arbejdede på Natewa-halvøen på den fijianske ø Vanua Levu i 2017.

Fotoet af denne svalehale blev sendt til John Tennent, Oxford University Museum of Natural History, alle specialister der så billede blev nået forvirrede. Men efter en nyere ekspedition med John Tennent og Visheshni Chandra, blev der dokumenteret at her var der tale om en ny art

Det vilde er, at den har levet på Fiji øerne i så lang tid, uden at blive opdaget før nu?

Et par uger efter offentliggørelsen af den nye svalehale art, opdagede lokale landsbyboere en samler med 12 eksemplarer af denne svalehale på Natewa -halvøen.
Det var en advarsel om den truende fremtid med samlere.
Vusaratu Yaubula -udvalget, der forvalter de lokale naturressourcer, var meget bekymret over, hvad der skete. For at stoppe denne praksis har de indført en protokol, der skal følges af landsbyboerne, rejseledere og de besøgende, før sommerfugleobservatører bliver godkendt til at komme ind i skoven.

Inden for en uge opsøgte samlere fra New Zealand, Japan og Kina guider fra den lokale mataqali (fijiansk klangruppe) for at vise dem svalehale -arterne. Fællesskabet har angivet, at de har nultolerance over for enhver person eller gruppe, der ønsker at indsamle sommerfugle. Derfor blev tre japanske samlere afvist, fordi de ville samle sommerfuglen.

Som med de fleste truede svalehale arter er
P. natewa præget af smal nichebredde, begrænset ressourcefordeling og dårlig spredningsevne. Det er nu udfordringen at afværge samlerne og hjælpe med de tusinder mere, der ønsker at se en så unik og sjælden art på en bæredygtig måde. Men for det lokale relativt fattige samfund vil det kræve stærke viljer for at afbalancere konflikten mellem kortsigtede gevinster, som samlere lover de lokale, mod den langsigtede fordel ved bæredygtig økoturisme. Papilio natewa (Tennent, Chandra & Müller, 2018) It is endemic to the Natewa Peninsula of Vanua Levu, Fiji.

pppap01.htm

Svalehaler: Som på engelsk hedder Swallowtails. Er store, farverige sommerfugle som omfatter over 550 arter i orden sommerfugle, Lepidoptera , underorden Obtectomera, superfamilien Papilionoidea. Selvom flertallet af Svalehaler, Papilionidae er tropiske, findes familien på et hvert kontinent undtagen Antarktis. Familien inkluderer de største sommerfugle i verden; Fuglevinger, Ornithoptera fra Oceaniske og Australske region.

https://en.wikipedia.org/wiki/Papilio_natewa

Papilio natewa, commonly known as the Natewa swallowtail, is a species of swallowtail butterfly in the family Papilionidae. It is endemic to the Natewa Peninsula of Vanua Levu, Fiji. Described in 2018 by John Tennent, Visheshni Chandra, and Chris J. Müller, it was identified from photographs sent to researchers by ornithologist Greg Kerr. Its discovery was remarkable due to how little-known the butterfly had been prior to its discovery, despite its showy appearance. It is one of three native swallowtails found in the region.

HUMAN NATURE COMPLEXITIES – COLLECTORS,
ECONOMICS AND BIODIVERSITY IN FIJI AND AUSTRALIA
NATURE GLENELG TRUST Posted at 22 Jan 2019 at 08:24h
in News, Walker Swamp Restoration Reserve by
Greg Kerr

____________________________________

Guldborgsund Kommune føler sig begejstret
 
d. 1 juli 2019

Amager Fælled d. 19 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Guldborgsund Kommune  føler sig begejstret.
 
d.1 juli 2019


Guldborgsund Kommune føler sig begejstret
D. 1 juli 2019:

SOMMERFUGLENES PARADIS  – I BØRNEHØJDE
Kom til Bøtøskoven og vær med til at fange sommerfugle hver fredag i juli måned.
Vores naturvejleder Johnny hjælper med at finde ud af, hvilke slags sommerfugle I har fanget. Undervejs vil han også fortælle, hvorfor der er så mange forskellige sommerfugle i skoven, og hvilke der er sjældne.
Turen er tilrettelagt for børnefamilier og foregår på samme måde som vores krible krable ture, bare ikke i vandet.
Børn og voksne udstyres med net og fanger sommerfugle og andre spændende insekter. Johnny hjælper med at finde ud af, hvad man har fanget og fortæller om nogle af de særlige kendetegn ved jeres fangst .
Johnny står klar hver fredag klokken 14 i juli måned på P-pladsen ved Bøtø Ringvej 50, 4873 Væggerløse.
Turen koster 20 kroner, men er gratis for børn under 6 år. Børn skal følges af en betalende voksen.

Kommentarer:
Lars Andersen
Det er en OMMER,
for det er særdeles problematisk at slippe børn med net ud i et område ejet af "den danske naturfond" med rødlistet dagsommerfugle.
I kan risikerer en politianmeldelse.

Bente Ilsøe
Man kan godt gøre børn vilde med sommerfugle uden at de behøver at fange dem:
På Skamlebæksletten holdt vores naturlaug sidste år en sommerfugledag, hvor børnene konkurrerede om at tage flest fotos med mobiltelefoner af sommerfuglene og deres foderplanter. Ungerne var så ivrige, begejstrede og dygtige, og blev "hooked" på sommerfugle.

Guldborgsund Kommune føler sig begejstret
Facebookgruppe: "sommerfugle i felten"

____________________________________

Siden 2019 er import af insekter forbudt

d. 15 april 2021

Siden 2019 er import / eksport af hvirvelløse dyr der er alt fra snegle, edderkopper, biller, sommerfugle og andre insekter til private forbudt imellem EU lande og EU og andre lande. Årsagen er faunakriminalitet og sygdomme osv.

Fødevarestyrelsen

____________________________________

Danske samlere afhørt for at fange apollo ved Gjendebu

d. 1 august 2019

Dagbladet.no Nina Sørlie Nilssen; d. 1 august 2019 kl 12:19: Avhørt for å fange sommerfugler:

Politiet i Innlandet melder at to danske borgere blir avhørt etter at tipsere meldte at de fanget sommerfugler ved Gjendebu.
Personene fanget
Apollosommerfugler som er fredet og på listen over truede dyr- og planterarter.

De var i besittelse av mellom 35 og 40 sommerfugler.

TV2 Nyheder Sebastian Goos d. 1 august 2019 20:57:
To tilbageholdte danskere havde fanget op mod 40 sjældne sommerfugle.

Nyheden er også i Berlingske d. 1 august 2019.

Lars Andersen; i Gjendebu er det bjergformen ssp. jotunensis (Opheim, 1945).

_________________________

Faunakriminalitet

d. 20 august 2019

Lars Andersen; Jeg google på faunakriminalitet her i morges d. 20 august 2019, og til min overraskelse opdagede jeg at lovgivningen er kommet på højde med vores nabolande Norge, Sverige, Tyskland og Holland.

_____

Ulovlig handel med truede dyr straffes hårdere

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at hæve straffen for ulovlig
handel med vilde dyr og planter, så den bliver op til seks gange højere.
Politiet får lov til at aflytte og ransage, hvis der er mistanke
om organiseret grænseoverskridende kriminalitet.

d. 5. februar 2019

Fra sko lavet af sjældne slangers skind til salg af levende leguaner og truede papegøjer. Ulovlig handel med truede dyr og planter foregår på tværs af landegrænser i hele verden.

Derfor har regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti i dag vedtaget en lov, der fordobler strafferammen i naturbeskyttelsesloven til to års fængsel i de grovere sager mod i dag et år. Og med en helt ny regel i straffeloven kan der i de groveste sager idømmes op til seks års fængsel.

- Globalt er ulovlig handel med truede arter en af de mest indbringende former for kriminalitet på linje med narkotika- og våbenhandel. Vi skal ikke tolerere, at nogen tjener penge på at skade naturen på den måde. Derfor skærper vi nu straffene markant.
Det sender et klart signal om, at man ikke skal prøve på den slags i Danmark, siger miljø- og fødevareminister
Jakob Ellemann-Jensen.

Læs mere om ulovlig handel på Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere på Indsamlings debat og Fredet- Dagsommerfugle i Danmark og Europa

____________________________________

Inside the Lives of Butterfly Traders

d. 11 december 2018

Læs artikel: "Inside the Murky World of Butterfly Catchers"
For those who capture and trade the delicate insect, the rules are intricate and the prize is mesmerizing.
i National Geographic august 2018

By Matthew Teague
Photographs by
Evgenia Arbugaeva

This story appears in the
August 2018 issue of National Geographic magazine.

____________________________________

Samlerne står i vejen for sommerfuglene!

d. 2 maj 2018

Rødlig Perlemorsommerfugl han. Storskov v. Søholt, Lolland d. 12 Maj 2016. Fotograf; Lars Andersen

Rødlig Perlemorsommerfugl han. Storskov v. Søholt, Lolland d. 12 Maj 2016. Fotograf; Lars Andersen

D. 2 maj 2018: Samlerne står i vejen for sommerfuglene!

Hver gang der er ankommet en ny art sommerfugl til landet. Eller der er genindvandret en sjælden sommerfugl, står samlerne parat med nettet, for at indlemme den ”sjældne” i samlingen.

Det er ret hårde anklager jeg dermed kommer med, og jeg har sagt det tidligere at samlerne står i vejen for de sjældne sommerfugle.

Hvorfor jeg gentager det nu, er fordi Lepidopterologisk Forening på deres hjemmeside i artikel ”Opfordring til handling for de truede dagsommerfugle”.

Skriver flere udokumenterede påstande eller løgne som man vil opfatte det;

1. ”Indsamling ikke har indflydelse på populationerne.”
Svar; De bringer kun eksempler frem som passer i samlernes kram. Men de undlader historier om hård indsamling på
svalehale, mnemosyne med flere osv.

2. ”Den dybe indsigt i adfærd og levevis hos sommerfugle findes kun hos medlemmerne i de danske entomologiske foreninger.”
Svar; Whauw, det er sku nået af et udsavn som alle andre end samlere selv kan se ikke er troværdig. Dermed overser de forskere, biologer, samt folk der studerer eller fotograferer levende sommerfuglenes levevis ude i felten. Eller folk, fonde og foreninger der vil forbedre deres levesteder.

3. ”At en generel fredning, med stor sandsynlighed blot vil blive en »sovepude«, som medfører, at arterne forsvinder upåagtet, som det er sket i andre lande.”
Svar; Den sætning er kun brugt for at forsvare hobbyindsamling. Der findes masser eksempler på at fokus på sjældne dagsommerfugle igennem
EU-Habitatdirektivets Bilag IV og national/lokal forbud inspirerer organisationer som ”Butterfly Conservation”, "Den Danske Naturfond", og nu Danmarks Naturfredningsforeningen igennem deres nylanceret projekt ”sommerfugleeffekten” der igennem deres virke er med til at redde levestederne for sommerfuglene.

Sådanne påstande gavner ikke de entomologiske foreninger og samlernes troværdighed over for andre end jeres egne interesser for at beskytte jeres hobbyindsamling. Hvis et samarbejde skal fungerer imellem myndigheder og samlermiljøet, burde i ændre attitude, og fjerne sådanne udtalelser fra jeres hjemmeside. Bare en anbefaling.

____________________________________

Jeg hader samlere!

af Lars Andersen d. 28 juli 2017

Orange høsommerfugl, Colias croceus han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 6 august 2009. Fotograf: Lars Andersen

For nogle dage siden d. 24 juli blussede debatten om samlere op igen på facebook, efter Jakob Arnholtz var på Diesbjerg for at finde Fransk Bredpande:

Jeg vil prøve at forklare hvorfor samlere er særdeles upopulære og hadet blandt de fleste andre naturinteresseret der kikker på sommerfugle og andet ude i naturen. Også jeg der har samlet i mine unge dage forstår udmærket dette had.

Logisk set fylder samlere som trussel imod insekter intet, kun mod arter der er specialister og sjældne, og derfor har Dansk Entomologisk Forening lavet et sæt etiske regler.
Men det hjælper ikke på forståelse blandt os andre der kikker på sommerfugle og andre insekter, fordi der er en anden årsag til hadet.

Hvornår startede dette had og vrede mod samlere i Danmark? Samlere der overdreven dyrker sin hobby bliver der kikket lidt skævt til, og ofte latterliggjort som hr stankelben med hornbriller og tropehat. Men det er først da vi kan kommunikere over internettet at hadet vokser til samlere.

_________

Første historie;
som får andre naturinteresseret til at hade samlere, er da
Morten Kofoed Hansen finder en lille population Grønbroget Kålsommerfugl på Stubben v. Nordhavn d. 11 august 2002, som enkelte når at se de næste 2 dage. Poul Ulrik melder dem ind på fugle&natur samme dag.
Dagen efter
d. 12 august er der mange der tager til Stubben, både kikkere og samlere for at se og samle, der var flere kikkere der gik forgæves pga. at samlere fangede hele populationen ind så de gik forgæves og ledte på Stubben efter de levende som endnu ikke var endt i giftglasset.

_________

Anden historie;
d. 9 august 2006 i baggården bag Fuglenes Hus på Vesterbro flyver der en Sørgekåbe rundt til stor glæde blandt personale i fuglenes hus, den bliver meldt ud på dofbasen.
Næste dag ser de en samler komme ind i baggården og nette
Sørgekåben til stor frustration blandt personale i huset som ellers nød at se denne smukke sommerfugl i deres baggård.

_________

Tredie historie;
foregår på Stevns i
august 2009, hvor der er et stort træk af høsommerfugle som ses på forskellige lucernemarker syd for Fakse til Rødvig, Folk valfarter til Stevns på de meldinger der kommer på dofbasen og fugleognatur.
I en uges tid fra sidst i juli hvor høsommerfuglene begyndte sig at vise sig på Stevns, lykkedes det at holde høsommerfugle ude af de forskellige naturbaser indtil
1 august 2009, hvor John Faldborg fra Fakse Ladeplads meldte dem ud på dofbasen. Så begyndte der at kommer kikkere og samlere til Stevns næste dag.

Samler i løb efter en høsommerfugl. Fakse, Stevns d. 8 august 2009. Fotograf; Lars Andersen

Jeg selv tager også derned til en lucernemark langs en landevej syd for Fakse d. 8 august, efterhånden er vi 6 fotografer der står langs kanten af marken. Så kommer der en bil der har fået øje på os fotografer, og ud stiger der et par samlere, der fare ud på marken og begynder at samle ind, en af samlerne bevæger sig op mod mig fordi han kan se jeg er i færd med at fotografere en høsommerfugl, hvor jeg gør i front mod ham, og siger han skal holde sig væk. Der er flere kikkere der har de samme oplevelser de dage på Stevns, hvor samlere konflikter med kikkere.

Læs artikel på fugleognatur ”
Høsommerfugle – Høsommerfugle!”.

_________

Dræb en samler

Cheferne i felten d. 9 august 2009:
Her deres bud på dialog med samlere;
Her listes en række af sommerfuglefangernes yndlingsargumenter, så du er gearet til dit næste møde.

1: “Det gør jo ikke noget ved bestanden, hvis jeg fanger et par stykker”.
Nej, men jeg knalder jo heller ikke dig ned, bare fordi jorden er overbefolket.

2: “De overlever alligevel ikke vinteren”
Nej, det gør du måske heller ikke.

3: ”Det er vigtigt at have præparerede eksemplarer, til videnskabelige formål.”
Nej, ZM vil ikke have flere præparerede eksemplarer, fordi de allerede har en million af dem, klovn. Du er en samlerluder, og du fanger dem kun til dig selv.

4: ”I ornitopater fangede jo også en eller anden græshoppesanger – det så jeg i nyhederne”.
JEP, og det var fedt….men vi druknede den ikke i giftgasser og satte den på et søm.

5: “Vi skal allesammen have lov til at dyrke vores interesser”.
Hvordan skal jeg dyrke min interesse hvis du først har puttet den i æther?

6: “Tænk på alle de sommerfugle, der dør i dit kølergitter”
Årh, klap i, din fede nar.

Nu skulle du være rustet til dit næste møde med en idiot med et net.
Vi håber, at der linkes til denne tråd på F&N, så vi får lidt liv i gaden.
Nu får vi nok ballade fordi vi hælder brænde på bålet, og ødelægger dialogen osv osv. Det er også meningen. Bestandsbæredygtighed og videnskabeligt formål eller ej -det er da stupidt at være med til at fjerne det, man holder af, fra naturen.

MOKO = Morten Kofoed Hansen

P.S. dengang havde jeg nået imod chefernes holdninger, i dag sympatisere jeg med dem, og deler deres holdning, selv om humoren er lige grov nok.

_________

Konklusion

Problemet/konflikten er man som kikker ikke kan dele en oplevelse med en samler. Samlere tager sig retten til at stjæle oplevelser fra andre, som gerne vil se de smukke og sjældne dagsommerfugle ude i naturen.
Både kikkere og samlere der køre på samme melding for at se eller indsamle ”konflikter”, fordi samlere frarøver kikkere den oplevelse med indsamling.

Derfor bliver man som kikkere irriteret og vrede på samlere.

Man kan sige at i denne konflikt bliver sommerfuglene tabere imellem kikkere og samlere.
For det er landbrug, skovbrug og urbanisering der er de største trusler imod sommerfugle.

_________

Forslag

Løsningen på konflikt kunne være at man får fredet de sjældne danske dagsommerfugle.
Er der andre der har gode ideer?

I kan deltage i debat på; Skal danske dagsommerfugle fredes?
en facebookgruppe oprettet af Lars Andersen d. 28 september 2016

___________________________________

"Stop danske sommerfuglesamlere"

af Thor Hjarsen

d. 13 juli 2016

Ronneby, Blekinge, Sverige d. 4 juni 2016. Fotograf, Lars Andersen

Thor Hjarsen & Karsten Thomsen. Ronneby, Blekinge, Sverige d. 4 juni 2016. Fotograf; Lars Andersen

STOP DANSKE SOMMERFUGLESAMLERE! På visse FB-grupper kører der lige nu en SÆRDELES ophedet debat omkring indsamling af sommerfugle. Folk, der tilsyneladende er aktive samlere af selv sjældne arter, anvender en meget grov retorik, mod de folk, der argumenterer for fredning - i det mindste af de sjældne arter. Selv synes jeg naturligvis at det at gå ud og samle sommerfugle, dræbe dem i æter og sætte dem på nåle er en antikveret og usmagelig hobby, som bør stoppes med en generel totalfredning af alle sommerfugle - og i det mindste af de sjældne arter i Danmark.

Det er uetisk og minder mig om de miljøer, der i hvert fald tidligere, var i DK omkring ægsamling - også selvom det var og er klart ulovligt, at samle vilde fugles æg. Citat Thor Hjarsen

Læs den fulde artikel & kommentar på facebook

____________________________________

 

"Samlerne står i vejen"

af Sebastian Klein

d. 6 august 2016

Svalehale, Papilio machaon larve på Kær-Svovlrod, Peucedanum palustre. Gentofte Sø ultimo juli 2016. Fotograf; Jørgen Munck

Svalehale, Papilio machaon larve på Kær-Svovlrod, Peucedanum palustre. Gentofte Sø ultimo juli 2016. Fotograf; Jørgen Munck

Kære samlere
Jeg har i nu fire år debatteret indsamling med folk i og fra
Lepidopterologisk Forening og de andre insektforeninger. Jeg har hele tiden haft forståelse for jeres sag. Jeg har jo nemlig selv "samlet" på fuglearter i en halv menneskealder og jeg ved at den slags er decideret hjerteblod for en sand entusiast.

Jeg vil gerne rose jer alle for at tage debatten. I har efter min bedste mening en ret dårlig sag - men trods det at bare tilnærmelsesvist fornuftige argumenter for indsamling af sjældne danske dagsommerfugle reelt ikke eksisterer, så har I taget debatten. Og det er flot!

Mht. kritikken af den megen flytten rundt på larverne, så er jeg enig. Jeg synes man skal lade være med den slags. At samlere med danske svalehaler i egen samling har deltaget i flytningen af larverne fra både Gentofte Sø og den jyske hede, synes desuden helt bizart!

Reelt er det vel kun Jørgens larve, som er blevet flyttet af folk uden tilknytning til samlermiljøet?

Jeg synes at larverne skulle være blevet på deres plads, men jeg har naturligvis også sympati for folk, som vitterligt ønsker at gøre noget godt. Og derfor forstår jeg de bevæggrunde, der hævdes at ligge bagved.

Mine kritikpunkter går dog i en anden retning.

Den manglende videnskabelighed fra samlerside er eklatant og er imo medvirkende til den stærkt manglende opmærksomhed (fra såvel medier som fra politikere og beslutningstagere) på vore sjældne og fåtallige dagsommerfugle. De grelleste påstande, som igen og igen fremsættes fra samlerside er:

1. "
Indsamling er uskadeligt".
Det hævdes ofte fra samlerside, at indsamling ikke skader sommerfuglebestande. Det er naturligvis helt forkert og strider imod al fornuft og logik. Hvis man fjerner et individ fra en bestand, der består af 100. Individer, så har man sådan cirka svækket bestanden med 1%. Indsamling af selv ganske få individer kan således svække fåtallige og sjældne bestande betragteligt. Dette viser desuden med al ønskelig tydelighed, at indsamling af sjældne og fåtallige arter er helt ude i skoven. Ikke desto mindre fremføres argumentet igen og igen. Det bør stoppe.

2. "Svalehale kan ikke leve i Danmark".
Det er ofte påfaldende, så fast nogle samlere står på denne videnskabeligt komplet uforankrerede påstand. Danmark er på mange måder et skidt sommerfugleland, men levesteder for Svalehale har tidligere været udbredt i DK og flere af artens tidligere levesteder er blevet forsøgt genskabt med stor succes. Dertil kommer, at de nødvendige foderplante jo ikke er så ualmindelige, som det ofte hævdes fra samlerside. At Svalehale i år har haft det bedste år i mands minde, har parret sig, lagt æg, klækket larver og optrådt i største antal i næsten 40 år bør give grobund for optimisme. Det gør det bare ikke for samlerne. Og jeg mistænker i høj grad, at det skyldes, at man ikke ønsker at erkende, at svalehale naturligvis kan indvandre. Hvis trofæsamlerne erkender det, står det jo kun klarere, at indsamling af arten er helt ude af trit med beskyttelsen af samme - og så kan man aldrig (igen) får indsamlet arten på lovlig vis.

Hvis
Sort Stork ynglede i DK ville man ikke tøve med at kalde det genindvandring og man ville gøre alt for at beskytte dem. Hvorfor kalder man egentlig ikke ynglefund af Svalehale for "indvandring"? Det ville man Gøre for de fleste andre dyrearter. Hvorfor ikke denne, som i modsætning til f.eks. Høsommerfugle fint kan videreforplante sig?

Fornægtelsen af artens (potentielle) tilbagevenden til DK skader desuden den beskyttelsesmæssige side af sagen. Når dygtige eksperter siger, at den ikke kan bo her, så er der ingen grund til at politikere, lodsejere mm. skal beskytte eller udvide potentielle levesteder.

3. "
Hvorfor bruger I ikke tiden til at gøre noget for sommerfuglene, i stedet for at gå efter samlerne".
Det er naturligvis ikke et uvidenskabeligt argument - men alligevel et af de mest irriterende i debatterne. Svaret er jo bla. "fordi samlerne står i vejen".
Så længe trofæsamlere insisterer på at indsamle sjældne arter og så længe det er lovligt, er det vanskeligt at kæmpe den politiske sag. Jeg synes det er fedt, at der er nogen, der gider at hive træer op og lave anden naturpleje, men mediernes og politikernes opmærksomhed savnes jo markant og er vejen mod bedre tider for vore sommerfugle. Men trofæindsamling af sjældne og fåtallige arter gør det satme ikke nemt, at argumentere overfor politikere og beslutningstagere om, at de skal foranstalte kostbar beskyttelse af samme dyr, som de mest "ihærdige" interesserede slår ihjel med begejstring.

Jeg ved godt, at det for mange vil være svært at forlige sig med aldrig at få samlet den forkætrede Svalehale eller Kirsebærtakvinge, som man så gerne ville have. Jeg ville føle det lige sådan, hvis jeg frivilligt skulle opgive håbet om at finde en Blåstjert eller en Rubinnattergal. Men problemet forsvinder ikke. I takt med at interessen for sommerfugle bliver større vil også det, der skiller samlere fra andre interesserede vokse. Samarbejde er bedst og sammen er vi nu engang stærkest. Det eneste I skal gøre er, at opgive indsamling af sjældne dagsommerfugle... Vil/kan I det?

Mvh
Sebastian Klein

Læs mere i "Svalehale på spring som ynglesommerfugl" på fugleognatur.dk

____________________________________

 

"Svalehale på spring som ynglesommerfugl"

d. 31 juli 2016

Den store indflyvning af Svalehaler, som fandt sted i de varme østenvinde i maj, har tilsyneladende givet pote. Først blev en håndfuld larver fundet langs en sti ved Gentofte Sø. Trods alle indsatser for at passe på larverne, herunder en transplantering til en utilgængelig ø i søen, forsvandt larverne sporløst. Det er uvist, om de blev indsamlet af en enlig galning, eller om de led en mere naturlig skæbne, men der kommer næppe svalehaler på vingerne dérfra.
I går fandt
Ole Christian Olesen og Carl Skovbjerg Johnsen fra Aulum, som i forvejen har vundet stor hæder for enestående iagttagelser og fotodokumentation af ulv på Ovstrup Hede, en enlig Svalehale larve på Skarntyde i Hodsager Plantage NV for Herning. Sådan en larve stammer naturligvis fra et æg, som næppe er det eneste, der er blevet lagt af en svalehale-hun for godt to måneder siden. Der kan med andre ord sagtens gemme sig flere svalehalelarver derude. Det vil ikke helt kunne udelukkes, at larverne efter endt puppetid forvandler sig til nye svalehaler midt i august, men normalt har arten kun en generation på vore kølige breddegrader, og svalehalerne overvintrer derfor som puppe.

Hold øje derude! Vi står måske på nippet til en genindvandring af svalehale som dansk ynglesommerfugl; en særdeles glædelig begivenhed i en ellers noget deprimerende fortælling om de danske dagsommerfugle.

Og ikke mindst: Tillykke til finderne. Citat;
Morten DD Hansen

____________________________________

 

Er indsamling stadig nødvendigt?

At entomologer samler på insekter bidrager til at udvide vores viden om insekter og hvilke trusler de udsættes for. Mange mindre insekter kan ikke alene bestemmes igennem fotografering, der kræves indgående studier af belægseksemplarer. Og for mange småsommerfugle og natsværmere vedkommende kræves der genitalpræparater for sikker bestemmelse.

2 lepidopterologer på Entomologisk årsmøde i Århus d. 6 marts 2010. Fotograf; Lars Andersen

Entomologisk Årsmøde i Århus d. 6 marts 2010. Fotograf; Lars Andersen

I fremtiden vil indsamling af insekter stadig være vigtig for at afdække spørgsmål om klimaforandringer og hvilke rolle miljøgiftene har på antal og udbredelse af forskellige arter. Og der er insekter gode som indikatorer for at vurdere ændringer i populationsstørrelser og gennem genetiske studier at afsløre slægtsforhold og variationer imellem populationer.

De fleste entomologer samler ikke insekter med dette formål for at afdække sådanne spørgsmål. Men der kan samlinger med omhyggeligt etiketterede eksemplarer senere bliver undersøgt af biologer og forskere bidrage til den genetiske og taxonomiske forskning.

____________________________________

Indsamling i tusmørket efter kridtugle på Saltholm  d. 6 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Indsamling i tusmørket efter Kridtugle, Photedes morrisii. Saltholm d. 6 juli 2013. Fotograf; Lars Andersen

____________________________________

 

"Hvorfor vi stadig samler på sommerfugle?"

d. 14 oktober 2015

Andrew Warren: Metoder til feltindsamling af sommerfugle har kun ændret sig lidt siden indsamling af sommerfugle blev populær i victoriatiden. De fleste sommerfugle er tiltrukket af blomster, selv om fælder - med gærende frugt, rådden fisk, pattedyr ekskrementer, eller endda ådsler - bruges til at tiltrække visse arter, er sommerfuglenettet fortsat det vigtigste redskab når man indsamler sommerfugle.

Når man kommer hjem med de døde sommerfugle, bliver de nålet med et enkelt insektnål igennem kroppen (thorax). Man placerer sommerfugl med åbne vinger på et fladt spændebræt, så de vil forblive i spændet stilling under gennemsigtig papir, når sommerfuglen er tørret. Kommer man under sommerfugl et etikket på nål med hvor sommerfugl er indsamlet, hvornår og af hvem. Tørrede sommerfugle er meget skrøbelige og har brug for at blive beskyttet mod skadedyr, lys og fugtighed; hvis dette gøres korrekt, kan prøver vare evigt - den ældste kendte tørrede sommerfugl blev indsamlet i 1702!

Museer er lagerbygninger til oplysninger, der genereres af alle, der studerer naturens verden. Naturhistoriske samlinger udgør den største kilde til oplysninger om Jordens biologiske mangfoldighed. Det meste af det, vi ved om, hvad der bor hvor og hvornår stammer fra museets samlinger, akkumuleret over de sidste to og et halvt århundrede.

Det er disse indsamlede sommerfugle, der giver detaljerede studier af anatomi. Disse undersøgelser bidrager til taksonomi, videnskaben om klassificering, hvilket giver grundlag for kommunikation om organismer på tværs af alle discipliner. Som nu genetiske teknologier fortsætte med at fremme, museumssamlinger er i stigende grad vigtige ressourcer for DNA-baserede undersøgelser af taksonomi, klimaændringer og bevarelse genetik.

Nye arter - findes ude i felten og i samlinger

På trods af sommerfugle er de mest populære og undersøgte arter blandt insekter, findes der stadig mange uopdagede, unavngivne sommerfugle, over hele verden. Hvert år opdager man nye sommerfugle arter. Ligesom fluer, biller og hvepse, en betydelig procentdel af sommerfugl arter mangler at blive formelt identificeret, navngivet og klassificeret. Dette gælder især i tropiske områder rundt omkring i verden, hvor nye sommerfugle arter opdages om månenden, eller endda på ugentlig basis; 8 nye tropiske sommerfugle arter er allerede blevet navngivet i 2015 i blot ét tidsskrift!

Sidste år i 2014 blev en ny art i svalehale familien beskrevet fra USA, den Vestlig Kæmpesvalehale, Heraclides rumiko. Den nyopdaget sommerfugleart blev "splittet op" fra Østlig Kæmpesvalehale, Heraclides cresphontes baseret på subtile men konsekvente forskelle i vinge markeringer og i form af hanners og hunners genitaler, samt i DNA-stregkoder, små uddrag af DNA taget fra det samme gen og sammenlignes på tværs af mange arter. Denne kryptiske mangfoldighed blev afsløret gennem studiet af talrige indsamlede eksemplarer i museer, samt gennem de seneste indsamlinger i områder, hvor de to arter mødes i Texas.

Disse eksempler er slående påmindelser om, at nye arter stadig mangler at blive opdaget, selv blandt de bedst undersøgte Faunaer, og at løbende indsamling kombineret med studiet af museumssamlinger fortsætter med at spille en vigtig rolle i at afsløre biodiversiteten. Mens eksemplarer af alle af disse nye dagsommerfugl arter i USA de seneste år allerede fandtes i Amerikanske museum samlinger, før de blev formelt anerkendt som nyt, blev alle oprindeligt afsløret som unikt i gennem forskelle findes i nyligt indsamlede materiale.

Indsamling til bevaring

Genetiske data er vigtige for forståelse og planlægning af planer for sjældne og truede arters bevarelse, og sommerfugle er ingen undtagelse. På grund af deres generelt lille størrelse og de nuværende begrænsninger i teknologi i undersøgelser af sommerfugl populationsgenetik omfatter næsten altid indsamling af prøver. Desværre forringes DNA-kvalitet hurtigt i tørrede sommerfugle, så for detaljeret genetisk information, skal friske prøver næsten altid skal indsamles i naturen.

På grund af sommerfuglens populationsdynamik, kan en enkelt hun ofte med hundredvis af æg sikre en stor overlevelserate. Der vil indsamling af et par enkelte sommerfugle, selv i en lille population, vil ikke havde en skadelig effekt på bestanden. Den eneste gennemprøvede metode til at få en sommerfugl til at forsvinde, er ødelæggelse og fragmentering af deres levesteder.

Desværre er der mange eksempler på, sommerfugle, der er blevet udryddet på denne måde - den mest kendte uddødet art i USA er Xerces Blue, Glaucopsyche xerces. Nu kan disse uddøde arter kun ses og studeres på ét sted - i museum samling.

Læs mere på: "Why we still collect butterflies"

____________________________________

 

Svar på Andrew Warren's artikel "Why we still collect butterflies" af Lars Andersen

d. 14 oktober 2015

Artikel "Why we still collect butterflies" af Andrew Warren som ikke er hvemsomhelst, bærer præg af han er af den gl. samlerskole.

Der er enkelte dele af artikel som jeg reagerer undrende på, som hvorfor han ikke nævner de nye værktøjer man bruger til registrering af arter med feltundersøgelser, adfærd osv. for at skåne de sjældne imod indsamling.

Men at han underkender artikel, skrevet af Ben A. Minteer, James P. Collins, Karen E. Love & Robert Puschendorf d. 25 april 2014: at indsamling af sjældne dyre- og plantearter til videnskabelige undersøgelser kan bidrage til udryddelsen af arter.

"Undgå Udryddelse"

Feltbiologer har traditionelt indsamlet døde insekter til prøver for at bekræfte en arts eksistens. Denne praksis fortsætter den dag i dag, men det kan være med til at udrydde små og ofte isolerede populationer.

De moderne redskaber til alternative dokumentation, herunder digital fotografering i høj opløsning , lydoptagelser, og dna prøver fra insekter der ikke betyder døden for dem. Det giver mulighed for at genoverveje feltpraksis på indsamling og registrering af sjældne og sårbare populationer.

Denne debat om registrering af sjældne arter på en skånsom og etisk måde, har været et emne til debat blandt museer og biologer i nogen tid. Og denne artikel i en internationalt respekteret tidsskrift som Science bringer debatten frem i lyset.

Metoder til indsamling af dyre- og plantearter , hvordan de fleste naturhistoriske museer som har opbygget deres samlinger op i årenes løb har ikke ændret sig synderlig meget. Arter er blevet indsamlet til udstillinger, for uddannelsesprogrammer, og at de stadig opbygger permanente forskning samlinger.

Hvorfor bliver der stadig indsamlet sommerfugle til samlinger? Tja, en af de traditionelle årsager er indenfor taksonomi - navngivning og beskrive af arter. Uden den grundlæggende viden om, hvad hver enkelt art er, ville alt andet arbejde i biologi være umuligt. Og uden eksemplarer af hver sommerfugle art ville det aldrig være klart, hvilken karakterer man bruger til morfologiske kendetegn osv. Desuden ville man havde muligheder for at gå tilbage og revurdere den tidligere forskning for at se, om de oprindelige beskrivelser var korrekte i første omgang.

Men nu, at de fleste af de større, mere almindelige, og letteste kendte arter af dyr og planter er blevet indsamlet og beskrevet, har vi så stadig brug for at indsamle på disse arter?

Kan vi risikerer at med indsamling på sjældne små og isolerede bestande være med til at udrydde dem? Og hvad med alle de arter, som vi endnu mangler at opdage og der bliver tabt for videnskaben gennem indgreb af mennesker på de resterende naturområder?

Kritikere af artikel "Undgå Udryddelse"

Der har været flere der tilbageviser Science artiklen, hvor en af kritikerne Kevin Winkler fra University of Alaska Museum -Department af Fugle, skrev en artikel på sin blog om indsamling af prøver og dens værdi til videnskaben. Her er første afsnit af hans artikel: "En nyere udtalelse i artikel i Science af en gruppe forfattere er mere bekymrede for menneskelige etik end med videnskab og biodiversitet, som bruger en temmelig bred pensel at male videnskabelig indsamling i et negativt lys. Måske gennem deres manglende intime kendskab til videnskab biodiversitet, at de laver en række fejl i deres bestræbelser på at opfordre feltbiologer til at stoppe indsamling på sjældne arter.

___________

Masser at tænke på! Jeg tror, vi skal huske også at disse argumenter om indsamling af dyr til videnskabelig forskning på museer er anderledes end spørgsmål om dyr man bruger i medicinsk forskning og lab dyr, der anvendes i test af forbrugerprodukter. Disse har alle deres egne fordele og ulemper. Men alle disse spørgsmål bringe mange andre moralske og filosofiske punkter samt, i forhold til hele vores forhold til andre levende ting. Efter at have læst artiklerne, hvad tænker du?

Læs artikel på engelsk i Ohio History Connection Natural History Blog.

Biolog: Erland Lindblad fra Lånstyrelsen i Blekinge ved at mærke en Mnemosyne. Ronneby, Blekinge. d. 26 maj 2007. Fotograf: Lars Andersen

Erland Lindblad fra Lånstyrelsen i Blekinge ved at mærke en Mnemosyne. Blekinge d. 26 maj 2007. Fotograf; Lars Andersen

____________________________________

 
Samler dømt for ulovligt at fange og dræbe
Storbritanniens sjældneste sommerfugl

d. 16 marts 2017

Mnemosyne han. Ronneby, Blekinge. d. 26 maj 2007. Fotograf: Lars AndersenSortplettet Blåfugl, Maculinea arion. Høvbleget d. 3 juli - 2011. Fotograf: Lars Andersen

Mnemosyne & Sortplettet Blåfugl

Butterfly Conservation; Phillip Cullen, 57, fra Cadbury Heath, Bristol, blev d. 16 marts 2017 dømt ved Bristol Magistrates Court for bevidst at fange og dræbe Sortplettet Blåfugl ved to lejligheder på naturreservater i Somerset og Gloucestershire i 2015.

Den globalt truede
Sortplettet Blåfugl er fuldt beskyttet i henhold til britisk lovgivning, som sammen med Skovperlemorsommerfugl er opført som Storbritanniens mest truede dagsommerfugle.

Den Sortplettet Blåfugl uddøde i 1979, men er blevet genindført som en del af en langsigtet og meget vellykket bevarelse projekt.

Retten hørte, at
Cullen blev spottet klatre over et låst hegn for at få adgang til Gloucestershire Wildlife Elsparefondens Daneway Banks naturreservat, nær Sapperton, Gloucestershire den 18. juni.

Han blev spottet imens han forsøger at nette en
Sortplettet Blåfugl af Butterfly Conservation medlem Neil Hulme, som var på besøg på lokaliteten.

Når
Cullen blev konfronteret, hævdede han at han forsøgte at fange snyltehvepse snarere end Sortplettet Blåfugl.

Den næste dag blev Cullen set indsamle på Sortplettet Blåfugl lokalitet, National Trust 's Collard Hill reservat nær Street, Somerset, og det var her, at Kevin Withey, anklagemyndighed fortalte retten at Cullen igen fangede og dræbte en Sortplettet Blåfugl.

Da officerer fra National Wildlife Crime Unit efterfølgende gennemsøgt Cullen hus i februar 2016 fandt de en ulovlig samling af nogle af Storbritanniens mest sjældne sommerfugle, herunder døde eksemplarer af Sortplettet Blåfugl, Brun Pletvinge, Skovperlemorsommerfugl og Svalehale.

Cullen blev fundet skyldig i tre anklagepunkter under "bevarelse af levesteder og art regulationer (CHSR) 2010" for den ulovlige fangst, drab og besiddelse af Sortplettet Blåfugl på Daneway Banker og tre anklagepunkter for de samme forhold på Collard Hill.

Forinden havde han erklæret sig skyldig i retten, i striden mod CHSR, for at besidde døde eksemplarer af den Sortplettet Blåfugl, Stor Ildfugl, Guirlandesommerfugl og Mnemosyne.

Cullen havde også erklærede sig skyldig i striden mod Wildlife og Countryside Act for at besidde døde eksemplarer af Hvidvingemåler, Siona lineata. Fiery ClearWing, Pyropteron chrysidiformis. Hedepletvinge, Brun Pletvinge, Skovperlemorsommerfugl og Svalehale.

Cullen har også handlet sjældne dagsommerfugle på EBAY som er på Habitatsdirektivet.

__________

Dr. Nigel Bourn, direktør for Conservation Science and Policy på Butterfly Conservation sagde: "Vi glæder os over denne retsforfølgelse og roser det hårde arbejde af National Wildlife Crime Unit at samle beviser for denne vigtige prøvesag.

Sortplettet Blåfugl er en globalt truet art og der er gjort en langsigtet indsats siden 1983 for at reintroducerer blåfuglen i Storbritannien.

"Indsamling denne og andre beskyttede sommerfugle er ikke kun en forbrydelse, det undergraver det hårde arbejde med hundredvis af frivillige, miljøforkæmpere, forskere og finansieringskilder, der har arbejdet utrætteligt i de seneste årtier for at genintroducere denne smukke sommerfugl til det britiske landskab."

Sagen kommer til strafudmåling d. 7. april i Bristol Magistrates Court. Formand for domstolen Colin Howells siger at han overvejer en frihedsstraf.

Af de 59 dagsommerfugle arter der findes i UK, er der 25 arter, der ydes en slags beskyttelse og seks arter, herunder Sortplettet Blåfugl der er fuldt beskyttet, hvilket betyder at de ikke kan indsamles, dræbes eller handles.

____________________________________

Handel med sjældne insekter

 

Eksperter: Gør mere for at bremse den ulovlige handel med sjældne sommerfugle

d. 10 april 2016

Raja Brooke's Birdswing, Troides (Trogonoptera) brookiana male. Porring Hotspring, Sabah, Borneo march 2012. Photographer; Kim Jespersen

Raja Brooke's Birdswing, Troides brookiana male. Porring Hotspring, Sabah, Borneo march 2012. Photographer; Kim Jespersen

Artikel af Joash EE De Silva; Petaling, Jaya:

Der behøves bedre håndhævelse af love i Malaysia for at forhindre ulovlig handel med sjældne og truede sommerfugle fra Malaysia

Zainey Zainudin fra UKM Institut for Miljø og Udvikling siger at Malaysia rummer mange sjældne og aktrative sommerfugle arter i verden. Og at der handles mange sjældne insekter & sommerfugle, der nemt transporteres ubemærket over landegrænse.

"Data indsamlet af CITES (konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter) viste at af de 13.000 sommerfugle i Sydøstasien der er eksporteret, blev 98% leveret fra Malaysia i perioden fra 1998 til 2007,".

Zainey er blevet bedt om at kommentere på en nylig liste af 1.180 mest truede sommerfugle med toldofficerer i Kina, som omfattede bla. fra Malaysia og nationale sommerfuglen -
Rajah Brookes Birdwing, Troides (Trogonoptera) brookiana.

Hun siger at de fleste sommerfugle eksporteres til USA, EU-lande og Canada som er et lukretiv marked, hvor insekterne bliver præpareret og indrammet som samlerobjekter.

Der behøves en særlig taskforce til at tage fat på smugling af dyrearter. At den Malaysiske regeringen skal indgå samarbejde med de vestlige lande, der er de største importører. "Wildlife trade watchdog traffic" er enige om at der skal større opmærksomhed omkring firmaer der handler insekter, især via online portaler.

"Der er behov for at være mere på vagt, da det vil have en multiplikatoreffekt i sikringen af truede arter," siger Traffic senior kommunikationsmedarbejder
Elizabeth John. Hun siger at myndigheder og logistik udbydere skal være mere opmærksomme som i tilfældet med Kina, hvor smuglerne i lang tid har smuglet og handlet med sommerfugle fra Malaysia.

Listen over beskyttede insekter i Wildlife Conservation Act (
2010) skal også revideres, tilføjede hun. Der er nu kun 132 arter på listen.

Entomolog Prof Dr
Rita Muhamad Awang, UPM nævner at der findes 2000 arter af sommerfugle og 4.500 arter af møl i Malaysia.

Dr.
Rita nævnte at bla. at Rajah Brookes Birdwing som er en truet art, kan sælges til skyhøje priser.

"Sommerfugle er en del af den tropiske skønhed i Malaysia og bidrage til dens biodiversitet," sagde hun.

1180 rare butterflies specimens, including the national butterflies
Rajah Brookes Birdwing in Malaysia confiscated in E China custom april 8, 2016.

____________________________________

I Danmark er det ikke anset i de entomologiske
foreninger at handle sommerfugle og andre insekter.

____________________________________

 

Bøde for sommerfugle i kunsten

d. 6 september 2015

Svenska Dagbladet d. 2 juli 2015. Bøde til kunstneren Nathalia Edenmont for at udstille en kollage med sommerfugle vinger - og hendes virksomhed Nathalia Edenmont AB får en bøde på 15.000 svenske kroner, rapporterer SVT:s Kulturnyhederne. Sommerfuglene i kollage var fredet.

Efter udstillingen for tre år siden, fik kunstneren en del politianmeldelser af sin kunst, og en undersøgelse af beskyttelse arter begyndte. Handel med døde vilde dyr kræver en tilladelse fra den svenske Jordbruksverket, og når det gælder beskyttede arter, er det i hvertfald ikke tilladt.

Den foreløbige undersøgelse mod Nathalia Edenmont blev afbrudt d. 26. juni 2015, fordi person har handlet uagtsomt. Anklagemyndigheden har dog udstedt et bødestraf mod den juridiske person, det vil sige hendes virksomhed Nathalia Edenmont AB.

Nathalia Edenmont bruger ofte døde dyr i sin kunst, og har tidligere vagt vrede blandt dyreaktivister og højreekstremister.

Her link til flere af hendes billeder med kollage af sommerfugle.

Da jeg så disse kollager på nettet var der flere af dem med div. sjældne birdswing som Troides / Ornithoptera goliath, Troides / Ornithoptera paradisea & Troides / Ornithoptera priamus urvilliana. Samt Parnassius autocrator som er den første beskyttede sommerfugl i mod jagt og handel i Afghanistan tilbage i 2009.

____________________________________

 

____________________________________

 

"Fighting butterfly poachers"

Vladimir Dinets a zoologist living in USA

d. 16 august 2016

Blue Apollo, Parnassius hardwickii. Sing Gompa. Langtang, Nepal i 3400 m.15  februar 2000. Fotograf: Lars Andersen

Blue Apollo, Parnassius hardwickii. Sing Gompa. Langtang, Nepal i 3400 m. d. 5 februar 2000. Fotograf; Lars Andersen

International handel med insekter er en lidet kendt, men miljømæssigt ødelæggende virksomhed. Hvert år bliver hundreder af tusinder dagsommerfugle, natsværmere og biller fanget i mange forskellige lande, og solgt til private samlere i Vesten, for det meste i Tyskland, Frankrig, England, USA & Canada over EBAY & ACTIAS.

Bander af professionelle sommerfuglesamlere organisere dyre ekspeditioner, sommetider ansættes lokale folk, og der bruges alle mulige metoder til indsamling af deres målarter i stort antal. De bruger lysfælder med gift, kemiske lokkemad, og nogle gange fældes store træer for at få larver fra skovens baldakin.

Deres aktiviteter tiltrækker kun lidet opmærksomhed, fordi i tredjeverdenslande anses kun store dyr generelt for at have behov for beskyttelse. Jo mere sjældne arter er, jo højere er prisen på det sorte marked; så en sommerfugl kan jages til de uddør inden for blot nogle år. Nogle af disse samlere laver bevidst systematisk indsamling for at udslette en art, - i dette tilfælde hvis det lykkedes, vil prisen for hver uddøet insekt være astronomiske.

Efter Sovjetunionens sammenbrud, er bjergene i Centralasien som i Kirgisistan blevet det primære mål for mange sommerfugle jægere. Her er den mest eftertragtet slægt en gruppe hvide sommerfugle i slægten Parnassius, der når sin højeste mangfoldighed i disse bjerge (Colias og andre slægter er også eftertragtet). Nogle arter danner lokale underarter på næsten hver eneste bjergkæde i det centrale Asien.

Op til 50 grupper af russiske, europæiske og amerikanske jægere tager ind i området hver sommer på trods af lejlighedsvise guerilla aktivitet, økonomisk kaos og høj kriminalitet.

Selvom de lokale myndigheder er generelt opmærksomme på indsamling af de sjældne sommerfugle, er der ikke meget de kan gøre for at stoppe det. Mange sjældne underarter er kun kendt af disse samlere, der jage eller samle dem - deres lokaliteter, levevis og flyvetid er forretningshemmeligheder.

Helikopter lander med 3 samlere ombord. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen 3 samlere der kom for udelukkende at indsamle Boloria polaris. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen

3 samlere der ankom i helikopter for udelukkende at indsamle Polarperlemorsommerfugl, Boloria polaris.
Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige d. 3 juli 2008. fotograf; Lars Andersen

Nogle lokaliteter i bjergene kræver en helikopter for at nå, disse helikopter firmaer tjener styrtende med penge på helikopter transport af disse samlere. Dette er et problem for cash-sultende lokale regeringer. Det er meget vanskeligt at forhindre smugling af sjældne insekter. Professionelle samlere er hårde mennesker, fremragende bjergbestigere, og de forsøger at indgå alliancer med korrupte myndigheder, med lokale krigsherrer og narkosmuglere (som normalt er de samme).

Og selv i det nordlige Lapland nord for polarcirklen er samlertrafikken stor som Bo Söderström som er Docent i økologi ved Sveriges Lantbruksuniversitet skriver i artikel længere nede på denne side.

"Fighting butterfly poachers", by Vladimir Dinets a zoologist living in USA

Frankfurt insecten börse entomoly d. 3 november 2013

____________________________________

Danske samlere

Danske samlere arrrangerer også indsamlings ekspeditioner efter sjældne lokale dagsommerfugle i de østeuropæiske lande som i Albanien, Bulgarien og Grækenland hvor de samarbejder med de lokale samlere.

Jeg var medlem af sådan en gruppe der kikker og samler på Europæiske Dagsommerfugle indtil jeg fandt ud af at der var medlemmer af denne gruppe der også samler på arter der er på EF-Habitatdirektivets Bilag IV!

Denne usmagelig form for indsamling skal forsøges stoppes med alle lovlige midler og oplysning.

____________________

 

Referencer & oversigt

med handel af sjældne insekter

First update d. 16 august 2016

Last update  d. 16 august 2016

Spinnen, Schaben und Co - Insektenausstellung 2016 Gerasdorf. Deutschland

På forskellige insektauktioner på nettet og Europa på sider som ACTIAS og EBAY foregår der en stor handel med sommerfugle og andre insekter. Denne handel er stærk kritisk og især de senere år får denne handel større bevågenhed blandt myndighederne, fordi kriminelle organisationer arbejder under dække med handel af sjældne plante & dyrearter.

Den dyreste sommerfugl solgt på EBAY i nyere tid er en Yellow-crested Spangle, Papilio elephenor hun, solgt i Japan i 2010 for $100,000 US. Man regnede den for ellers at være uddødet, men er genfundet i Paschimbanga, det nordøstlig Indien i 2009.

ACTIAS europæiske insekt auktioner
Butterflies from Kyrgyzstan july 2006 by Jean Michel.
Butterflies from Oussouri july 2010 by Jean Michel.
Butterflies from Tadjikistan 2007 by Jean Michel.
Flügel hinter Glas
Parnassius priser på EBAY
Traffic

____________________________________

 

Jessica Speart

d. 18 december 2013

Hun har skrevet bogen "Winged Obsession: The Pursuit of the World's Most Notorious Butterfly Smuggler" i 2011The illegal trafficking of butterflies brings in around $200 million a year. The kingpin of butterfly smuggling is a man named Yoshi Kojima — he had butterfly collectors all over the world, and he knew his way around every rule and regulation. In her new book, Winged Obsession, author Jessica Speart follows a rookie agent with the U.S. Fish and Wildlife Service, who goes undercover to bust Yoshi Kojima.

____________________________________

 

"Det kan betragtes som uetisk og ansvarløst at samle sådanne arter som andre entomologer satser sit engagement på at inventere, kortlægge og undersøge biologien på"

Citat; Bo Söderström

2009

 3 samlere der kom for udelukkende at indsamle Boloria polaris. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen

Polarperlemorsommerfugl, Boloria polaris fanget foran mig imens jeg var i færd med at fotograferer den!
Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige d. 3 juli 2008. fotograf; Lars Andersen
 
I 2009 skrev Bo Söderström som er Docent i økologi ved Sveriges Lantbruksuniversitet skriver;

"Det kan betragtes som uetisk og ansvarløst at samle sådanne arter som andre entomologer satser sit engagement på at inventere, kortlægge og undersøge biologien på". Citatet er gammel, men lige så aktuelt i dag.

For 22 år siden (1987) lykkedes det bestyrelsen for Sveriges Entomologiske Forening at enes medlemmerne at solidarisk vedtage et frivilligt indsamlingsstop for Apollo, Mnemosyne, Askepletvinge & Skyggerandøje. Da var disse arter allerede så hårdt trængte af biotopsforandringer, at indsamling år efter år fra de individsfattige populationer ansås for at kunne udrydde disse arter. Senere besluttede "Naturvårdsverket" at fredlyse disse arter ifølge direktiv fra EU. Desværre findes der flere dagsommerfugle i Sverige som risikerer at dø ud i nærmeste fremtid, og der er en del useriøse samlere der forsætter indsamling af disse.

Om Polarperlemorsommerfugl fra Borrasacohkka, Jukkasjärvi som i Sverige er rødlistet og betragtes som akut truede. Useriøs indsamling foregår hvert år på lokaliteten. I de tre år som Bo Söderström har besøgt lokaliteten har han mødt "samlere der systematisk" indsamler denne sjældne art. Citat; Bo Söderström

_______________________________

Det kan Lars Andersen som er webmaster og forfatter af denne side også bevidne, var i området d. 2-3 & 4 juli 2008. Jeg indberettede historien dengang til Norrbottens länsstyrrelsen. Og igen skrevet til Svensk Entomologisk forening. Min sidste anmeldelse var tilbage i juli 2008.

_______________________________

Polarperlemorsommerfugl, Boloria polaris EBAY

d. 26 marts 2017

Dagsprisen på 1 stk Boloria polaris hun fra Finland er 594,22 dkr på EBAY. Derfor er der flere samlere som tager på indsamlingsture til Lapland, fordi de samtidig kan tjene på handel med sjældne sommerfugle, som samtidigt dækker helikopter leje osv.

_______________________________

Jeg fik mail fra Mats Jonsell d. 19 november 2009;

Hej Lars,

Det är tråkiga nyheter detta. Även om de flesta fakta talar för att det är väldigt svårt att utrota en population av en insekt genom insamling så måste jag hålla med om att den typ av samlande så som du beskriver har skett i detta fall inte borde bedrivas. I synnerhet inte i men inte heller utanför utanför nationalparker.

Samtidigt är insamling av insekter ofta en nödvändighet för att bedriva meningsfulla studier. Det är också samlarnas förtjänst att vi vet så mycket om insekternas biologi och utbredning. Men insamlandet ska ske under etiskt försvarbara former och inte på det sätt som du beskriver här.

Detta med hur insamling ska bedrivas är en fråga som Sveriges Entomologiska Förening har jobbat med länge. För cirka 20 år sedan gjordes en hederskodex om hur etiskt samlande ska bedrivas. Din historia visar vikten av att vi fortsätter detta arbete. Och det finns fler historier: Under sommaren har det också seglat upp en debatt om insamlande av fjärilar här i Sverige. Tyvärr, tycker jag, har en del av debattörerna visat på ganska stor okunskap om insamlandets effekter och nytta.

Jag hade egentligen tänkt att sista numret av årets Entomologisk Tidskrift skulle ta upp denna debatt, men jag hamnade i tidsbrist (svininfluensa) så denna debatt kom inte med. Men ditt inlägg visar att det nog vore bra att ha med frågan i första ET för 2010.

Med vänliga hälsningar Mats Jonsell, redaktör för ET (Entomologisk Tidsskrift)

Der kom også brev fra; Bo Söderström; ArtDatabanken / Artportalen

Mats Jonsell vidarebefordrade ditt mejl till mig eftersom jag har skrivit en debatt artikel om just detta ämne i senaste numret av Fauna och Flora. Replik från Hans Karlsson (nuvarande ordf. för Sveriges EntomologiskaFörening) väntar i nästa nummer i december. Vänliga hälsningar Bosse

____________________________________

Faunaväkteri, SLU artsdatabanken:
Faunaväkteri är en ideell övervakning av hotade djur.
Övervakningen bygger på ett nätverk av naturintresserade människor
som bidrar med kunskap genom att tillsammans övervaka hotade arter.
Alla är välkomna att spana arter och bli faunaväktare!
SLU Artdatabanken är nationell koordinator och driver olika övervakningsprojekt tillsammans med
bland andra Naturskyddsföreningen, Sveriges Entomologiska Förening och
Svensk Dagfjärilsövervakning.

____________________________________

Her link til video om hvordan man samler på sommerfugle med net. Sonoran Blue, Philotes sonorensis.

Denne video viser en samler fra Luxenbourg hvor han i sit hjemland ikke må samle på dagsommerfugle, er rejst over til Californien for at samle på den sjældne Sonoran Blue, Philotes sonorensis med optagning af de sjældne stenplanter Dudleya sp. til yngelopdræt d. 20 februar 2014. Føj siger jeg bare.

____________________________________

Link til sjældne Dagsommerfugle i Danmark

Link til invasive/indførte Dagsommerfugle i Danmark

Link til hvorfor Dagsommerfugle forsvinder i Danmark

Link til Indsamling debat af Dagsommerfugle i Danmark

Link til fredet dagsommerfugle i Danmark og udland.  

Link til fotografering af Dagsommerfugle i Danmark

Link til Indsamling af Dagsommerfugle i Danmark

Link til sommerfugle-haven i Danmark

Værtsplanter for Dagsommerfugle i Danmark og Sverige. 

Habitater for Dagsommerfugle i Danmark og Sverige. 

____________________________________

 

Forslag til fredning af danske dagsommerfugle

dokument d. 28 februar 2015 udformet af:

Lars Andersen

_________________________

Listen med danske dagsommerfugle

hvor rækkefølgen starter med de mest truede arter.

af Lars Andersen d. 28 februar 2015

_________________________

Fredninger af sommerfugle i de Europæiske lande og USA, 2014

Liste d. 3 marts 2015 udformet af Lars Andersen

____________________________________

 

Home Tilbage til forsiden