Samler versus Fotograf

af  Lars Andersen

Hvorfor fotografer eller samler konflikter når dialogen handler om de sjældne dagsommerfugle? Andre grupper som de uanseelige natsværmere har ikke den samme opmærksomhed.

First update d. 21/8 - 2011 

Last update  d. 25/8 - 2011

______________________________________________________________________________________

Tilbage i starten af 80'erne hvor jeg begyndte at fotograferer sommerfugle var der kun få der delte interessen for at fotograferer sommerfugle, og den gang var det sjældent man mødte nogen med samme interesse for at fotograferer sommerfugle ude i felten. Sidst i 90'erne kom internettet og digitale kameraer til. Jeg selv skiftede fra analog til digital kamera og begyndte at lære hvordan man laver en hjemmeside. I juli 2003 startede jeg en hjemmeside om sommerfugle.

Siden 2005 hvor jeg skrev forord, er interessen for at fotograferer sommerfugle vokset, de digitale kameraer er blevet billige og nemme at bruge. Og antallet af folk der fotografer sommerfugle overstiger langt antallet af samlere (Lepidopterologer) ude i felten. Der er kommet naturforum som fugleognatur.dk  og Naturephotos.dk hvor man kan vise sine naturfotos af sommerfugle og andet natur.

Og der sker desværre oftere konflikter imellem de 2 grupper, når de interesserer sig for den samme dagsommerfugl derude. For fotografen bliver sur når man fjerner hans fotomodeler, og samleren må nogle gange gemme deres net for ikke at blive ramt af vreden fra naturfotografer.

Her lidt forskellige eksempler på konflikter og historier om når samlere og fotografer mødes.

#1. Her en lille historie fra tilbage d. 21 juli 2009 i haven på en busk bag Zoologihuset Helgonavägen 3 Lund, Skåne hvor der blev set en Hvid Admiral, den blev observeret og meldt ud på Artportalen samme dag, dagen efter var der en samler der havde set observationen, som nettet den, det er ikke smart! Den som meldte den ind, samt alle de andre der gerne vi se den stod med blandede følelser over det skete. Deres sympati overfor samlere ligger på et meget lille sted.

#2. En lignende historie skete i år på Falster, efter at nogle naturfotografer havde fundet Spejlbredpande som blev meldt ind d. 16 juli 2011 der var nogle meget ihærdige samlere dagene efter der absolut skulle nette dem. Selv om der blev opfordret til at lade vær med indsamling, der handlede Entomologisk fredningsudvalg hurtigt med et total indsamlingsstop.

Kirsebærtakvinge, Nymphalis polychloros hun. Lolland d. 11 maj 2011. Fotograf; Tubas Løkkegaard Spejlbredpande, Heteropterus morpheus hun. d. 19 juli 2011 på Falster. Fotograf: Tubas LøkkegaardSvalehale, Papilio machaon han. Amager Fælled. d. 16 juli 2011. Fotograf: Lars Andersen

#3. Der er naturinteressere der undrer sig over at sjældne dagsommerfugle som Svalehale og Kirsebærtakvinge samt den nytilkomme Spejlbredpande skal indsamles? Så nogle af de naturinteresseret ser rødt når der dukker en samler med net op i felten. De ser ikke forskel på den hensynsfulde samler eller den fanatiske.

#4. Her link til tråd på fugleognatur om Svalehale fundet på Melby Overdrev juni 2011.

En historie der løber helt ud i sandet, hvor for og imod samleri kommer op i et hysterisk leje. Det er et skoleeksempel hvor galt det kan gå, når man ikke lytter til hinanden.

#5. D. 16 juli 2011 var Mikkel Post oppe på en bakke nord for vandrehjemmet på Amager Fællled, hvor han sidst på eftermiddagen så en Svalehale flyve hen over hovedet på ham, han ringede til mig (Lars Andersen) og flere andre som så kom derud og så den. Den blev der ialt 5 dage hvor flere naturinteresseret som fotografer og samlere var ude og se den. Den blev nok den mest fotograferet dagsommerfugl nogensinde, mon den kommer i Guinness rekordbog? Se tråd på Naturephotos.dk.

__________________________

Nu er dagsommerfugle en insektgruppe der består af iøjnefaldende store arter, hvor de fleste kan bestemmes igennem fotografering. Men resten af de forskellige sommerfugle familier er vanskelige at bestemme som resten af insekterne. Så belægseksemplarer fortrækkes, der er indsamling nødvendigt hvis man skal danne sig et overblik over disse grupper.

Det drejer sig om at tage hensyn til hinandens interesser og tale sammen, og derved skabe respekt for hinandens interesser, man kan havde glæde af hinandens erfaring udi interessen for sommerfugle om man fotografere eller samler, og man samarbejder istedet.

Her  har Kristian Graubæk lige placeret to aftensværmere på træet, og nu er 3 naturfotografer i gang med at fotograferer. Fra venstre Jimmy Lassen, Troells Melgaard og John Strange Petersen. Lundby Hede, Himmerland, Jylland, Danmark. d. 4 Juni 2011. Fotograf: Lars AndersenDueurtsværmer, Deilephila elpenor (Linnaeus, 1758) og Vinsværmer, Deilephila porcellus  (Linnaeus, 1758). Lundby Hede, Himmerland, Jylland, Danmark. d. 4 Juni 2011. Fotograf: Lars Andersen

I de Lepidopterologisk Foreninger registrerer man sommerfugle, hvor medlemmer melder deres fund ind, observationer som indsamlet, og hvis der bliver observeret sjældne eller truede bestande, laver man indsamlingsstop for at redde arter, og observerer for at fremme deres succes for overlevelse igennem naturpleje og andre tiltag.

Høslåning på engen ved Bastrup sø. D. 22 August 2007. Fotograf: Lars AndersenHer vises Strygestålet og Leen. Høslåning på engen ved Bastrup sø. D. 22 August 2007. Fotograf: Lars AndersenMørk pletvinge, Melitaea diamina han. Högestads Mosse Naturreservat. Ystad. Skåne, Sverige. d. 17 juni 2007. Fotograf: Lars Andersen

Det sidste jeg har hørt at man i samarbejde med folk fra Lepidopterologisk Forening og biologer fra Skåne Län vil genudsætte larvekuld af Mørk pletvinge på naturplejet fugtige enge langs søer, åer og moser på udvalgte lokaliteter i Nordsjælland, foråret 2012. Her link til Strøgårdsvang høslætslaug som passer flere enge i Nordsjælland.

Lars Andersen d. 22 august 2011

______________________________________________________________________________________

Her ses naturfotografer sammen med lepidopterologer på fælles tur til de Himmerlandske Heder d. 4 juni 2011.

Fra venstre; Jimmy Lassen, Troells Melgaard, John Strange Petersen, Steffen Kjeldgaard, Kristian Graubæk, Lars Andersen, Svend Larsen, Klaus Jensen, Poul Pedersen, Torben Hvid, Jesper Vingtoft. Andre der i dag var med som ikke er med på gruppebilledet er: Allan Kristensen, Henrik H. Søndergaard og Morten S. Mølgaard.

Gruppefoto fra Makrofotografernes træf på de Himmerlandske Heder arrangeret af Lars Andersen fra Naturephotos.dk og Klaus Jensen fra Nordjysk Lepidopterologklub. Og 3 lepidopterologer kom fra Aarhus Entomologklub.

til næste side

tilbage til forsiden