Nyheder om Sommerfugle

- videnskab - opdagelser - expeditioner - ture - fotos vedrørende Sommerfugle af Lars Andersen

i 2014

first update d. 1 January 2014

Last update d. 31 December 2014


Ældre Nyheder fra; january - june 2014,

2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007 - 2004.


OPFORDRING!

Hvis i har fotos af Sommerfugle eller har lavet en hjemmeside, eller en artikel om sommerfugle i Danmark. Eller har en spændende sommerfugletur i udlandet at fortælle om. Kan jeg enten lave links, fotos eller historien her!  

email to Lars Andersen

_________________________________________________________________________________________

Sidste nye artikler, links og foto

December 2014

_________________________

Årets største Lepidopterologiske oplevelse i Danmark

af Lars Andersen

d. 31 December 2014

Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas. Pinseskoven d. 11 marts 2014. Fotograf; Lars AndersenØstlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas. Pinseskoven d. 11 marts 2014. Fotograf; Lars Andersen

Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas han. Pinseskoven, Amager d. 11 Marts 2014. Fotograf: Lars Andersen

d. 11 marts 2014; kom jeg ud i Pinseskoven ved 10 tiden, jeg cyklede af Ellevehøjevej ned til en sti der gik ind til Pinseengen. Der på engen ca. kl. 10:30 så jeg en Østlig Takvinge jagte en Nældens Takvinge ind i pilekrattet, der ledte jeg en kvarters tid og gik videre til næste lysning, hvor jeg kl. 10:50 så endnu en Østlig Takvinge, som jeg fik billeder af, der var jeg oppe og ringe, det gjorde min tlf. samtidigt, hvor Emil Bjerregård var sammen med Jørgen Munck lige i nærheden, så jeg fik kun få minutter alene med denne han. Den var meget medgørligt, og blev der til omkring kl. 12:12. På et tidspunkt var der et skovfirben der var lige ved at fange den! Jeg var lige ved at få angrebet på foto.

Skovfirben. Pinseskoven, Vestamager d. 11 Marts 2014. Fotograf; Lars Andersen

Skovfirben, Zootoca vivipara. Pinseskoven, Amager d. 11 Marts 2014. Fotograf: Lars Andersen

Bagefter var jeg igen over på Pinseengen og lede, og der genfandt jeg han fra tidligere, den var jeg rimelig tæt på, og så den manglede den højre hale, og ikke havde de samme skrammer på venstre forvinge. Desværre fik jeg ingen foto af denne han.

Ialt så så jeg 2 stk. Østlig Takvinge hanner ude i Pinseskoven sammen med Palle Biehl, Emil Bjerregård, Jørgen Munck og Jens Lind. Og 2 stk. Sørgekåbe, 4 stk. Nældens Takvinge, 1 stk. Det Hvide C og den smukke Birke-Dagmåler. Den ene som vi fik fotograferet er den samme som Palle Biehl så dagen før

Så efter 10 år lykkedes det mig at få billeder af den Østlige Takvinge i Danmark! Læs tråden; 10 års eftersøgning af den Østlige Takvinge Naturephotos.

_________________________

En kort nytårstale fra felten

d. 31 December 2014

Morten DD Hansen er draget på nytårssafari i Nedergård Skov, og blandt vintermyg, vandstær, havørn og stor tornskade bliver der også lige tid til en kort status ove...

_________________________

Er tiden inde for man skal forbyde indsamling af sjældne dagsommerfugle bestande i Danmark ved lov?

d. 21 & 27 december 2014

Violet Perlemorsommerfugl, Boloria dia. Marielyst, 23 august - 2004. Fotograf: Lars Andersen

Violet PerlemorsommerfuglBoloria dia. Marielyst dige, Falster d. 23 august 2004. Fotograf; Lars Andersen

Jeg er godt klar over at frede sjældne dagsommerfugle ved lov ikke redder dem, hvis deres levesteder fjernes. Derimod skal der laves handlingsplaner for de enkelte sjældne arter og deres levesteder. Men en fredning af de sjældne arter vil kunne være en løftestang for handlingsplaner med lokalitetspleje osv. Der vil komme mere senere.

_________________________

d. 31 December 2014

Jeg kan godt læse at mine forslag og tanker om fredning & handlingsplaner af danske dagsommerfugle, og især det jeg skriver om "useriøs indsamling" af Violet Perlemorsommerfugl ikke er populært hos enkelte samlere.

Hvorfor ikke bare indrømme at der knækkede filmen for flere af jer ang. den overdrevne indsamling af denne smukke perlemorsommerfugl?

Her link til Lepidopterologisk Forenings observationsside.

Hvis i vil dialog med mig, skriv til mig per mail. Godt nytår Lars Andersen

_________________________

d. 31 December 2014

Jeg forstiller mig at der skal laves handlingsplaner og fredninger af truede dagsommerfugle efter den svenske model. I Sverige har Naturvårdsverket tilsammen med länstyrelserna og de svenske entomologiske foreninger et fornuftigt samarbejde.

Åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper

_________________________

Natursyn: Den oversete natur

d. 15 December 2014

Der findes mange små, grønne pletter derude, som ikke gør meget væsen af sig. Men det gør dem bestemt ikke mindre værdifulde hverken for os eller for plante- og dyrelivet. Natursyn besøger et lille historisk et af slagsen, Amagerbanen som sandsynligvis snart bliver lavet om til cykelsti. Det giver en ganske anden oplevelse at gå igennem tunnelen af mirabelletræer her, end det for eksempel gør at gå langs den trafikerede vej få meter fra skinnerne uden for krattet til højre. Medvirkende: Anders Michaelsen, biolog. Kristian Hasselbalch Jensen, historiker og Majken Hviid, antropolog. Tilrettelæggelse: Dorte Dalgaard / Natursyn d. 21 nov. 2014

Natur vi overser på "DR Viden"

Amagerbanen i kulturugen 1996

_________________________

"De meget små med skæl"

d. 9 December 2014

Epinotia rubiginosana. Melby Overdrev, Nordsjælland. d. 18 Maj 2014. Fotograf: Lars AndersenAncylis subarcuana. Melby Overdrev, Nordsjælland. d. 18 Maj 2014. Fotograf: Lars Andersen

Epinotia rubiginosana & Ancylis subarcuana. Melby Overdrev d. 18 Maj 2014. Fotograf; Lars Andersen

"Kryb & Kravl" på TV2 Bornholm" tirsdag d. 9 december 2014 kl. 19:55
"De meget små med skæl" Der er ca. 1500 arter møl i Danmark. Vi skal møde nogle af dem i tangtagene på Læsø og andre på svaleurt på Nekselø og andre i fyrregrene i Nordsjælland – og en overraskelse i venter i en restaurant i Stubbekøbing.
Dem som ikke så tidligere Kryb & Kravl udsendelse, kan se den her.

_________________________

Spyflue, Calliphora vicina

d. 8 December 2014

DDRderude - en død (eller levende!) grævling i skraldespanden

Spyflue. H/F Prøvestenen, Amager d. 26 oktober 2014. Fotograf; Lars Andersen

Spyflue, Calliphora vicina. H/F Prøvestenen, Amager d. 26 oktober 2014. Fotograf; Lars Andersen

Jeg glemmer aldrig en sommer da vi kom tilbage fra ferie til vores køkken, hvor der stod en gryde med kødsovns der have stået 12 dage i varmen, den var fuld af maddiker som lignede levende spaghetti og stank ad helv.... til. Spyfluer er utrolig gode til at finde råddent kød, og i lig kan larvernes udviklingstrin levere nyttige spor i kriminaltekniske undersøgelser.

_________________________

Årets sidste danske dagsommerfugl

d. 6 December 2014

Admiral, Vanessa atalanta. Lil. Salby, Køge. d. 1 September 2007. Fotograf: Lars Andersen

Admiral, Vanessa atalanta på en sydvæg i den lave vintersol. Gedser Fuglestation d. 6 december 2014. Set af Hans Lind

_________________________

"Mariposas de Bolivia"

Peter Møllmann, Henrik Bloch & Jan Flindt Christensen

d. 3 December 2014

Owl Butterfly, Caligo illoneus. Caranavi, Yungas, Bolivia 2 december 2014. Photographer; Peter Møllmann

Owl Butterfly, Caligo illoneus. Caranavi, Yungas, Bolivia 2 december 2014. Photographer; Peter Møllmann

I søndags d. 30 november 2014 fløj Peter Møllmann, Henrik Bloch & Jan Flindt Christensen til La Paz over Amsterdam, Lima. De ankom til Caranavi d. 1 december dog uden bagagen som er blevet forsinket undervejs. I dag onsdag skal bagagen forhåbentligt nå frem?

Her link til "Mariposas de Bolivia"NaturePhotos.dk

Her link til "Butterfly World" på facebook.

_________________________

Sidste nye artikler, links og foto

November 2014

_________________________

VKO lancerer stor, fælles landbrugs- og fødevarepakke

d. 25 November 2014

Landbrugsavisen d. 25 November 2014; Stort landbrugsudspil fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti med 16 konkrete initiativer med »grøn realisme« skal gøre det lettere at være landmand i Danmark. "I vores iver efter at sikre naturen, miljøet og en bæredygtig produktion har vi skubbet hensynet til vækst i erhvervet i baggrunden. Det er på tide at ændre den balance," skriver; Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl & Søren Pape Poulsen i en kronik i Jyllands-Posten.
Man må sige de har hår på brystet i VKO med deres landbrugsudspil. De siger inddirekte; "F**K NATUREN!" Citat; Lars Andersen

_________________________

Ekspert: Merproduktion gavner ikke erhvervet

d. 26 November 2014

Landbrugsavisen d. 25 November 2014; Initiativer i VKO's nye landbrugspakke, såsom at øge antallet af slagtesvin per hektar, er ikke en løsning på landbrugets problemer.

Ifølge Jan Holm Ingemann, som er landbrugsøkonom på Aalborg Universitet, vil en større svine- og planteproduktion ikke føre til mere vækst i landbruget. Det skriver Berlingske.

_________________________

"ReDane"

d. 27 November 2014

Græsnings areal i hvileperiode. Hegnstrup, Nordsjælland d. 21 august 2014. Fotograf; Lars Andersen

Et økologisk græsnings areal i hvileperiode. Hegnstrup ved Slangerup, Nordsjælland d. 21 august 2014. Fotograf; Lars Andersen

Jeg må indrømme at efter VKO landbrugs udspil forleden, måtte jeg lige gense filmen "ReDane" som er lavet af Dominic Balmforth, Charles Bessard & Andreas M. Dalsgaard. Citat; Lars Andersen

_________________________

Rasmus Nyholm Jørgensen

d. 28 November 2014

Romantisk og tankevækkende film, som meget godt rammer min voksende bekymring for Dansk Landbrug - Specielt efter at have besøgt Agromek i Herning.

Jeg har tænkt: "Har jeg mistet forbindelsen til landbruget og følingen med, hvad der er op og ned?" Jeg synes, jo ikke Dansk Landbrug er særlig innovative og nyskabende for tiden. De fintuner blot på et toptunet produktionsapparat, som allerede kører med alt for højere omdrejninger uden evne til at ændre sin kurs. De strukturelle forhold i DK gør det selvfølgelig ikke lettere, men det hjælper da ikke at DK landbrug blot kan skrige: "Giv os lov til at producere mere af det samme med en øget miljøbelastning".

Hvor er de gamle dyder om godt landmandsskab, sædskifte, og innovation? Når nu så mange producerer det samme i form af grise og mælk, ja så rammer det jo meget hårdt, når konjunkturerne ændre sig pludseligt (Putin). Havde DK landbrug haft en mere heterogen og mangfoldig produktion ville konsekvenserne have været mindre. Samtidig bliver maskinerne større og større, på trods af at al forskning viser at de store maskiner er nødvendige for at overkomme skaderne forårsaget af .... store tunge maskiner! SUK!

Der MÅ da være en anden vej, som DK landbrug i samspil med Danmark kan finde, hvor vi overdrager et bedre DK til vore efterkommere med større diversitet og mangfoldighed!

ReDane er romantisk JA - men det er drømme, der skal drive innovationen i nye og bedre retninger - lad os forfølge Redane's drøm!

... og så var jeg lige i Fakta efter appelsiner.... og rakte per refleks ud efter de billigste! - SUK! der er lang vej - men det skal da ikke afholde os fra at drømme og forsøge, for kursen vi har lige nu er på er da helt gal!

Kærlig hilsen Rasmus Nyholm Jørgensen, samfundsborger, familiefar og jordbrugsforsker...

_________________________

Agromek i Herning

Nordeuropas største landbrugmesse

25 til 28 november 2014

_________________________

The Moths and butterflies of Great Britain and Ireland

Volume 5, Part 1, Tortricidae: Tortricinae - Chlidanotinae.

d. 25 November 2014

Epinotia rubiginosana. Melby Overdrev, Nordsjælland. d. 18 Maj 2014. Fotograf: Lars AndersenAncylis subarcuana. Melby Overdrev, Nordsjælland. d. 18 Maj 2014. Fotograf: Lars Andersen

Epinotia rubiginosana & Ancylis subarcuana. Melby Overdrev d. 18 Maj 2014. Fotograf; Lars Andersen

Heath, John H; Maitland-Emmet, A: The Moths and butterflies of Great Britain and Ireland. This series started off being published by Harley Books before being transferred to Apollo Books in Denmark, and has now moved to Brill. Although originally projected as a series of 11 volumes, Brill has confirmed that volume 11 has been cancelled. Volumes 6 and 8 are still in preparation, Volume 5 has been announced for December 2014 in two parts, and the remaining volumes have been published, some of which have been issued in several parts.
The Moths and butterflies of Great Britain and Ireland. Volume 5, Part 1, Tortricidae: Tortricinae - Chlidanotinae. Preorder Now Dec 2014.

_________________________

Carabus - Danmarks pragtløbebiller

af; Lars Søjberg Madsen

d. 4 November 2014

Carabus - Danmarks Pragtløbebiller af Lars Søjbjerg Madsen

I Carabus - Danmarks Pragtløbebiller har Lars Søjberg Madsen samlet en detaljeret beskrivelse af alle arter, der findes i Danmark af slægten Carabus, samt af hvordan de artsbestemmes. Kendetegnende for disse arter er, at de hører til vores største, flotteste og mest interessante løbebiller. Der er lagt vægt på et tilgængeligt sprog med grundige forklaringer, der vil hjælpe den naturinteresserede begynder i gang, men bogen har samtidig en dybde, der vil gøre den særdeles brugbar for den erfarne entusiast. Der er lagt særlig vægt på billederne der i høj kvalitet illustrerer alle arter (levende eksemplarer fotograferet i naturen) samt deres levesteder og særlige detaljer, der er nødvendige at kende for en sikker artsbestemmelse.
Her link til; gopubli.sh

Lars Søjberg Madsen viser flere af sine billeder af Pragtløbebiller, Carabus på; Naturephotos.dk

_________________________

"Den sidste natur i København"

Amager Fælled, den østlige del.

d. 4 November 2014

Amager Fælled med Anguskvæg. August 2013. Fotograf: Lars Andersen

Amager Fælled med Anguskvæg. August 2013. Fotograf; Lars Andersen

På den østlige del af Amager Fælled lige over for Sundy Metro St. er den sidste del af de oprindelige kystenge på det vestlige Amager Fælled som kun er lidt domesticeret. Fra nord på byggegrunden er det åbne eng-arealer som er fugtig med buske og småtræer som tjørn og pil. Samt Poppel langs stierne. Selve arealet i nord (østlig del af byggegrund E9) er domineret af Pile-Atlant, Eng-nellikerod, samt forskellige græsser og halvgræsser.
Der kommer en side med Amager Fælled.

_________________________

"De nye sommerfugle"

"Kryb & Kravl" på TV2 Bornholm" tirsdag d. 11 november 2014 kl. 19:55

2 stt. Østlig Takvinge hanner, 1 stk. Admiral & 1 stk. Ilia han. Pinseskoven, Vestamager d. 12 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen
Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas. Ilia, Apatura ilia & Admiral, Vanessa atalanta.
Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 12 Juli 2014. Fotograf: Lars Andersen
"Kryb & Kravl" på TV2 Bornholm" tirsdag d. 11 november 2014 kl. 19:55
"De nye sommerfugle" Selvom dagsommerfuglene generelt er i tilbagegang i Danmark, så prøver Morten Top-Jensen at opsøge de positive historier og finde de nyindvandrede arter, som er begyndt at slå sig ned i landet som; Spejlbredpande, Østlig Takvinge & Ilia.

_________________________

"Den næste dagsommerfugl der bosætter sig i Danmark?"

Kirsebærtakvinge, Nymphalis polychloros han. Öland, Sverige d. 18 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Kirsebærtakvinge, Nymphalis polychloros han. Öland, Sverige d. 18 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Med det varmere klima kan Kirsebærtakvinge igen bosætte sig i Danmark. I den store Østlig Takvinge invasion i juli 2014 var der nogle enkelte Kirsebærtakvinge imellem, måske kan vi være så heldige at nogle af dem bosætter sig?

Kirsebærtakvinge har tidligere haft faste populationer i det østlige Danmark (Sjælland, Falster og Bornholm), men forsvandt i begyndelsen af 80'erne, og den sidste faste bestand på Bornholm forsvandt omkring 1988†. De regnfulde sommer i 60'erne samt øgede brug af sprøjtemidler var hård ved bestanden, tilsidst var den forsvundet fra Danmark & det meste af det sydlige Sverige, og fandtes kun tilbage på Öland. Først midt i 80'erne begyndte den at brede sig igen i det østlige Sverige.

_________________________

Sidste nye artikler, links og foto

Oktober 2014

_________________________

DDRderude - Naturplan Danmark #dermåværesketenfejl

d. 30 Oktober 2014

Morten DD lusker rundt i statsskoven Grund Skov ved Vejle Fjord, hvor man tilsyneladende har mere travlt med jagt end med naturbeskyttelse. Det ligger helt i tråd med statens planlagte skovindsats (eller mangel på samme) i "Naturplan Danmark". Morten DD fortæller om Rødlig Perlemorsommerfugl som engang fandtes i Grund Skov.

_________________________

Farlig myg fundet i Danmark

d. 19 Oktober 2014

Caranavi, Yungas, Bolivia d. 26 januar 2012. Fotograf; Lars Andersen

Den Blå Djævel, Sabethes cyaneus. Caranavi, Yungas, Bolivia d. 26 januar 2012. Fotograf; Lars Andersen

I sommer 2014 har forskere fra DTU Veterinærinstituttet fundet ud af, at Europas farligste myg - Nilfeber-myg, Culex modestus - holder til i et vandhul ved stranden i Greve tæt på et villakvarter. Læs mere på DR1 Nyheder.

_________________________

Monarken's genetisk hemmelighed er blevet afsløret

d. 16 Oktober 2014

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars Andersen

MonarkDanaus plexippus. Silves, Algarve, Portugal d 28 Januar 2011. Fotograf; Lars Andersen

Monark, Danaus plexippus er en af de mest ikoniske insekter i verden, bedst kendt for sit særegne udseende af orange og sorte farver på vingerne. Og især for sin spektakulær årlig masseindvandring i hele Nordamerika. Imidlertid har der været lidt kendt om de gener, der ligger til grund for disse træk? Selv da Monark begivenhedsrige migration nu synes at være i fare.

Da et forsker team undersøgte genomerne af Danaus slægten fra hele verden, har de nu afsløret overraskende nyt om Monarkens genetik. De identificerede et enkelt gen, der vises centralt for migration - en adfærd generelt betragtes som komplekse - og en anden gen, der kontrollerer pigmentering. Forskerne afslørede også Danaus slægten evolutionære oprindelse....... Læs mere på side med Monark.

_________________________

"Den sidste natur i København"

Langholmen, Utterslev Mose

d. 12 Oktober 2014

Troells Melgaard med le. Langholmen, Utterslev Mose d. 12 oktober 2014. Fotograf: Lars Andersen

Troells Melgaard med le. Langholmen, Utterslev Mose d. 12 oktober 2014. Fotograf: Lars Andersen

Langholmen, Utterslev Mose lige nord for Brønshøj, København var indtil sidste forår 2013 totalt lukket til med Hvid Kornel, Hvidtjørn, Pil, Ask & Spidsløn. Samt invasive nærringskrævende urter som Sildig Gyldenris og Brændenælde.

Efter man har fjerne krat og træer dukkede der spændende urter som Knold-Ranunkel, Enghavre, Dunet Havre, Alm. Røllike, Hulkravet Kodriver, Knoldet Mjødurt, Håret Viol, Blåhat, Pimpernelle, Alm. Kællingetand, Lancetbladet Vejbred, Dunet Vejbred, Mark-Krageklo og Håret Løvefod.

Der er i Utterslev Mose, 2014, observeret dagsommerfugle som; Stregbredpande. Stregbredpande. Stor Kålsommerfugl. Lille Kålsommerfugl. Grønåret Kålsommerfugl. Aurora. Skovblåfugl. Almindelig Blåfugl. Lille Ildfugl. Det Hvide W. Blåhale. Nældesommerfugl. Admiral. Tidselsommerfugl. Dagpåfugleøje. Nældens Takvinge. Østlig Takvinge. Det Hvide C. Okkergul Randøje. Skovrandøje. Græsrandøje & Engrandøje.

Link til; "Hvad der gemte sig på Langholmen"

_________________________

Butterflies of West Africa

d. 8 Oktober 2014

Part 1. Euphaedra species by Henrik Bloch

December 2013 har en dansk ekspedition besøgt flere regnskove i Ghana for at registrerer sommerfugle, under disse besøg havde vi mulighed for at filme sommerfugle og andre insekter. Filmen af Nymphalidae, Euphaedra. er den første i en serie fra Ghana. Der er af Euphaedra ca. 30 arter, hvoraf det er lykkedes at filme 10 af dem. Ekspeditionen bestod af Henrik Bloch & Jan Flindt i samarbejde med Torben B. Larsen Natural History Museum, London.

Henrik Bloch

_________________________

"Natsværmere i sol"

"Kryb & Kravl" på TV2 Bornholm" onsdag d. 8 oktober 2014 kl. 11:00

Smalrandet Humlebisværmer, Hemaris tityus. Stenholt Skov, Engesvang, Midtjylland, Danmark. d. 5 Juni 2011. Fotograf: Lars Andersen
Smalrandet Humlebisværmer, Hemaris tityus han. Stenholt Skov,
Engesvang, Midtjylland, Danmark d. 5 Juni 2011. Fotograf: Lars Andersen
"Kryb & Kravl" på TV2 Bornholm" onsdag d. 8 oktober 2014 kl. 11:00
"Natsværmere i sol" Selv om der er tale om natsværmere, har de alligevel specialiseret sig i at flyve om dagen. Morten Top-Jensen finder dem på Læsø, Bornholm og på Nekselø. Den sjældne humlebisværmer møder han ved Råbjerg Mose.

_________________________

Yungas Rio Mariposas Bolivia

d. 3 Oktober 2014

Pedromariposa = Peter Møllmann

_________________________

Sidste nye artikler, links og foto

September 2014

_________________________

Storebælt's kystskrænter og strandenge

d. 21 september 2014

Asnæs, Vestsjælland. d. 21 september 2014. Fotograf: Lars AndersenLille Ildfugl, Lycaena phlaeas hun. Røsnæs, Vestsjælland. d. 21 september 2014. Fotograf: Lars AndersenRødplettet Blåfugl, Aricia agestis hun. Røsnæs, Vestsjælland. d. 21 september 2014. Fotograf: Lars AndersenFransk Bredpande, Pyrgus armoricanus. Asnæs, Vestsjælland. d. 21 september 2014. Fotograf: Lars AndersenRøsnæs, Vestsjælland d. 21 september 2014. Fotograf; Lars Andersen

Asnæs & Røsnæs, Vestsjælland d. 21 september 2014. Fotograf; Lars Andersen

Asnæs er i Storebælts område som sammen med Røsnæs, Sjællands Odde, Sprogø, Sejerø, Samsø og Mols høre til det mest solrige del af Danmark om sommeren til langt hen på efteråret. De sydvestvendte kystskrænter har det højeste mikroklima om efteråret i Danmark, derfor kan dagsommerfugle som; Fransk Bredpande, Grønåret Kålsommerfugl, Gul Høsommerfugl, Orange Høsommerfugl, Rødplettet Blåfugl, Almindelig Blåfugl, Lille Ildfugl, Guldhale, Storplettet Perlemorsommerfugl, Okkergul Randøje & Vejrandøje flyve senere her end andre steder i Danmark.

_________________________

Carl Nielsen Internationale Fløjtekonkurrence med Dagpåfugleøje

d. 16 september 2014

Ved dagens Carl Nielsen Internationale Fløjtekonkurrence i Odense Koncerthus fik den japanske fløjtenist Yukie Ota ekstra hjælp af en Dagpåfugleøje, der satte sig på hendes pande og i mere end et minut nød de varme fløjtetoner uden dog at forstyrre musikken. Se mere fra odensesymfoni.dk

_________________________

Canon EOS 7D Mark II

d. 15 september 2014

D. 15 september 2014; langt om længe efter 5 år kom afløseren for det gode Canon EOS 7D på markedet som er det bedste Canon til makrofotografering. Det er med ny sensor, AF system fra Canon EOS 5D Mark III og fuld HD video. Læs mere om det nye Canon EOS 7D Mark IIDPREVIEW

_________________________

3. generation Almindelig Blåfugl

d. 15 september 2014

Almindelig Blåfugl han, Polyommatus icarus. Koklapperne, det vestlige Amager d. 15 september 2014. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig Blåfugl, Polyommatus icarus hun. Koklapperne, det vestlige Amager d. 15 september 2014. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig Blåfugl parring, Polyommatus icarus. Koklapperne, det vestlige Amager d. 15 september 2014. Fotograf: Lars Andersen

Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus hanner og hunner i tredie generation, en stor metapopulation på omkring 100 stk. set på Koklapperne langs Granatvej på det vestlige Amager lige nord for Pinseskoven d. 15 september 2014. Fotograf; Lars Andersen

_________________________

Atlasprojektet Danske Dagsommerfugle 2.0 Nyhedsbrev #2

d. 7 september 2014

Tusinder af randøjer!

Græsrandøje, Maniola jurtina han. Gl. Skørping, Himmerland. d. 6 juli 2012. Fotograf: Lars Andersen

Græsrandøje, Maniola jurtina han. Gl. Skørping, Himmerland. d. 6 juli 2012. Fotograf: Lars Andersen

Målt på antal individer set i Danmark ser listen sådan ud fra de første otte måneder af 2014. Det samlede antal individer er 226.358! De fordeler sig som følger i top 10:

Listen afspejler tydeligt, at randøjerne virkelig er talrige ude i det åbne land, og at de i 2014 har fløjet i mere end to måneder. Citat; Morten DD Hansen

Engrandøje, Aphantopus hyperantus. Pinseskoven d. 11 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Engrandøje, Aphantopus hyperantus. Pinseskoven d. 11 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Læs resten her.

_________________________

Her Perlemorsommerfugle hanner der kurtiser anden arts hunner.

Engperlemorsommerfugl, Brenthis ino han kurtiserer Skovperlemorsommerfugl, Argynnis adippe hun. Ravnsholte Skov, Midtsjælland. 5 juli 2014. Fotograf: Lars AndersenStorplettet Perlemorsommerfugl & Kejserkåbe. Brösarp station, østlige Skåne, Sverige. d. 3 august 2014. Fotograf: Lars Andersen

Engperlemorsommerfugl, Brenthis ino han kurtiserer Skovperlemorsommerfugl, Argynnis adippe hun. Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia hun & Kejserkåbe, Argynnis paphia han der forsøger at kurtiserer hende.
Ravnsholte Skov, Midtsjælland d. 5 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen Brösarp station, østlige Skåne, Sverige. d. 3 august 2014. Fotograf; Lars Andersen

_________________________

Sidste nye artikler, links og foto

August 2014

_________________________

MIOPS

d. 26 august 2014

Gør det muligt at fotograferer lyn, kugler, flyvende kolibrier & sommerfugle, hdr, timelaps med laser/lydstyret udløser til dit DSLR kamera med mulighed for styrring med Bluetooth over Smartphone.

_________________________

"Nationalpark TV"

d. 25 august 2014

Nationalpark TV 22/8 2014 from Nationalpark Thy on Vimeo.

Søndag d. 25 august 2014. 22.00. Sommerfugle-boom i den varme sommer. Nu er vejret til kantareller og andre svampe.

_________________________

Har d. 19 august 2014 fået "google analytics" kodet ind på "danske-natur.dk".

_________________________

MARIPOSAS de BOLIVIA

December 2014 - January 2015

Peter Møllmann filmer sommerfugle. Yolosa, elev. 1200 m. Yungas, Bolivia 18th January 2012. Photographer: Lars Andersen

Peter Møllmann take movies of butterflies. Yolosa, elev. 1200 m. 18th January 2012. Photographer: Lars Andersen

Sommerfugle/insekt- og / fugletur til Bolivia vinter 2014-15. SIDSTE UDKALD, flybilleter skal købes SNAREST!

Igen i år arrangerer Peter Møllmann foto og oplevelses ture til Andesbjergene i Bolivia. Udgangspunktet vil igen være oplevelser og fotografering på dagsture (evt natture) til spændende lokaliteter i alm personbiler/taxa fra 2 hoteller, Esmeraldas i Coroico (1700moh og Jatata i Caranavi (700moh) Primært focus på dag/nat/sommerfugle, sekundært anden fauna og flora der nemt kan kombineres på disse lokaliteter. 

Pt er der 4 pers (2 danskere og 2 tyskere)+ Peter Møllmann som deltager i december 2014 i 3,1 til 5 uger. 2 ledige pladser i januar 2015 med start ca 29 dec- 31 dec eller efter aftale. Evt 1 plads ledig i dec 2014.  

Se flere detaljer om turen til Bolivia her.

_________________________

Statusrapport over Ilia, Apatura ilia.

d. 14 August 2014

Ilia, Apatura ilia slidt hun. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 6/7 2014. Fotograf: Lars Andersen

Måske den sidste Ilia, Apatura ilia slidt hun på blødende birk i år? Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 2 august 2014. Fotograf: Lars Andersen

Ilia, Apatura ilia har haft en god sæson ude på det vestlige Amager i Pinseskoven & Fasanskoven i år, der er observeret flere æglæggende hunner, så jeg regner med den nok skal optræde derude til næste år. Det eneste der kan få populationen til at forsvinde, er et kølig forår i de sidste larvestadier. Jeg er lidt forundret over den ikke er fundet uden for Amager, jeg selv har ledt i skove på det centrale Sjælland og Stevns uden held.

Der har været rygter om att Ilia er samlet væk ude i Pinseskoven i år? Men det er da heldigvis ikke sket, de er bare færdig med flyvetiden.

_________________________

Sørgekåbe & Nigel Marven i Pinseskoven, Denmark

d. 8 August 2014

The film crew in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars AndersenThe film crew in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars AndersenNigel Marven on work in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars AndersenCamberwell Beauty in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars AndersenCamberwell Beauty in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars AndersenCamberwell Beauty in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars AndersenCamberwell Beauty in Pinseskoven, Denmark 8th August 2014. Photographer; Lars Andersen

D. 8 August 2014; Nigel Marven som er ret kendt for sine levende til tider lidt dramatiske fortællinger fra naturen besøgte Pinseskoven på Amager for med sit filmhold at filme Sørgekåbe, Nymphalis antiopa.

Jeg havde kl. 7 om morgen været ude og smøre sukkerlokning på birketræer. Det blev en spændende dag, og det lykkedes at filme Sørgekåbe. Tak for jeg måtte tage del i denne oplevelse, det var yderst lærerigt og spændende at deltage med så professionelle folk der virkelig kan deres metier. Lars Andersen

The official site; "Nigel Marven"

_________________________

Sidste nye artikler, links og foto

Juli 2014

_________________________

Møns Klint from Bo Skelmose july 2014 on Vimeo.

_________________________

d. 31 juli 2014

Ctr I/S, Kystvejen 13 syd for Øresundstunnel, Amager d. 31 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Koreansk Stenurt, Sedum kamtschaticum på Ctr I/S kuppel, Kystvejen 13, Amager d. 31 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

D. 31 juli 2014; I dag skulle jeg i banken på Amager Landevej/Tårnbyvej krydset, og så kunne jeg lige så godt cykle ud til Kystvejen bag Lufthavnen ved Start/Landingsbane 22L syd for Øresundstunnel for at lede efter sommerfugle. Jeg havde det håb at finde den Grønbroget Hvidvinge? Den så jeg dog ikke. Øv!

Der var meget større fugle i luften som støjer ad helv.... til, og flere Lille Kålsommerfugl, en enkelt Dagpåfugleøje & en Græsrandøje for enden af start/landingsbane 22L.

Nede ved DSB service område står der en halv kuppel (Ctr I/S vvs) ved siden af parkering, Kystvejen 13, hvor der vokser en stor bestand af Koreansk Stenurt, Sedum kamtschaticum på taget. Det er den største nektarstation for Almindelig Blåfugl jeg nogensinde har set!

_________________________

d. 30 juli 2014

Bjergene, Vestsjælland med Sejerøbugten med Nekselø i baggrunden d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Bjergene, Vestsjælland med Sejerøbugten & Nekselø i baggrunden d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

D. 30 juli 2014; I juli ligger temperaturgennemsnittet på 19,4°C. Det gør måneden til den 3. varmeste juli siden målingerne begyndte i 1874 ifølge DMI. Det er især det østlige Danmark der er ramt, Amager er ret tør for tiden. Det samme kan man sige om Storebælt regionen hvor jeg sammen med John S. Petersen besøgte Røsnæs til Bjergene & Disbjerg Bakke i går d. 30 juli.

Det er især bakker og sandede områder som er ramt af tørke, hvor vegetationen er brændt af, det er dagsommerfuglene ligeså. Der er kun nogle seje Okkergul Randøje, Græsrandøje, Almindelig Blåfugl, Rødplettet Blåfugl og Stregbredpande tilbage ude på de tørre arealer.

Fransk Bredpande, Pyrgus armoricanus hun. Røsnæs, Vestsjælland. d. 30 Juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Fransk Bredpande, Pyrgus armoricanus. Ulstrup, Røsnæs d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Vi fandt dog lokaliteter der var fugtige nok til lidt blomster og sommerfugle som på kystskrænter syd for Ulstrup, Røsnæs. Hvor der var ca. 20 stk. Fransk Bredpande, Pyrgus armoricanus.

Rødplettet Blåfugl, Aricia agestis hun undersøger Blød Storkenæb blad før den lægger æg. Ulstrup, Røsnæs, Vestsjælland d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars AndersenOkkergul Randøje, Coenonympha pamphilus på Aks-Ærenspris. Ulstrup, Røsnæs, vestsjælland d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars AndersenAlmindelig Blåfugl, Polyommatus icarus han er offer for en edderkop. Ulstrup, Røsnæs, vestsjælland d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Rødplettet Blåfugl, Aricia agestis. Okkergul Randøje, Coenonympha pamphilus. & Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus.
Ulstrup, Røsnæs, Vestsjælland d. 30 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

_________________________

Et godt råd ang. slidte Foranderlig Blåfugl og Argusblåfugl.

d. 29 juli 2014

Foranderlig Blåfugl. Melby Overdrev d. 28 Juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Når vi nu her sidst i juli til midt i august bliver præsenteret i forum på fugleognatur.dkr for slidte Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas og Argusblåfugl, Plebejus argus fra underside, er det fysisk umuligt at lave sikker identifikation. Det gælder også for overside hos hanner hvor det kan være svært at se sømkant.

Det er kun hunner fra overside man kan bestemme, hvis rodfelt ikke er helt slidt væk.

Så når man er ude i felten i disse dage, så find hunner, og så fotograferer dem fra overside, glem andre før man har fundet hunner. For Argusblåfugl hun er brun uden blå rodfelt. Hvor der på Foranderlig Blåfugl hun er tydelig blå rodfelt.

Her en slidt han fra Melby Overdrev, hvor det er fysisk umuligt at bestemme art, det var kun fordi den jagtede en blå hun jeg kunne bestemme den til Foranderlig Blåfugl han.

_____________________

Fjärilsvägen

d. 26 juli 2014

Fjärilsvägen, Grinduga, Gävle, Gästrikland, Sverige. d. 26 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Fjärilsvägen, Grinduga, Gävle, Gästrikland, Sverige d. 26 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

D. 26 juli 2014; besøgte Jan E. Schmidt, Lars A. Krogh og Lars Andersen "Fjärilsvägen" og fotograferede sommerfugle på den 2 km lange strækning i gennem skoven. Her findes der sjældne dagsommerfugle som Turkis Blåfugl, Aricia nicias & Soløjebredpande, Pyrgus alveus.

_________________________

"Fjärilsvägen"

D. 7 juni 2007; blev der indviet den første bilfrie skovvej for sommerfugle; "Fjärilsvägen". Den drivende kraft bag sommerfuglevejens tilblivelse er Göran Sjöberg som er talsmand for Gästriklands entomologiska förening. Det er den kalkrige mark langs Gävle-kysten som inddirekte er med til den store arts diversitet med omkring 50 arter dagsommerfugle langs vejen. Kalken giver naturlig beskyttelse mod forsurring og gavner florawen som de storvingede sommerfugle lever af. Eftersom vejkanten langs Fjärilsvägen renses på gammeldavs maner, da den slås med le først på sensommeren, som er med til at forøge sommerfuglenes livsbetingelser.

_________________________

Ekosafari lokker britter

d. 14 juli 2009

Sommerfugle lokker økoturster til Grinduga by. Da besøgte for første gang en gruppe englændere "Fjärilvägen" for at se de mange forskellige dagsommerfugle.

Den britiske turistgruppe ankom i en chartret minibus lørdag formiddag. I naturområdet langs den 2 kilometer lange sommerfuglevej sydfor Grinduga by syd for Furuvik, kunne de 5 sommerfugle interesserede med kameraer parate, fotografere mindst 25 forskellige dagsommerfugle arter.

- Den biologiske diversitet er stor, og mange af arterne langs vejen er sjældne i resten af Sverige & Europa. Det er nettop de mange og sjældne dagsommerfugle som britterne gerne vil se, siger Daniel Green.

Birdsafari Sweden by Daniel Green

_________________________

Dagsommerfugle-odyssey

rundt i Uppland, Östergötland, Småland, Skåne & Öland

d. 15 – 18 juli 2014

Lars A. Krogh & Lars Andersen

Soløjebredpande, Pyrgus alveus. Kristdala, Sverige d. 15 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Soløjebredpande, Pyrgus alveus. Kristdala, Småland, Sverige d. 15 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

5 juli; Vi kørte tidlig morgen kl. 5:00 fra København direkte op til Kristdala i Småland hvor vi gik på tør mark med travet stier igennem nogle blåhat bestande, hvor det var tydeligt at dagen før havde der været nogen. Det havde der så været, jeg læste turrapport af Thomas Læssøe, Jens Mikkel Lausten og Erling Krabbe som gik der dagen før. Vi var for at se SoløjebredpandePyrgus alveus som jeg tidligere d. 9 juli havde set sammen med Jan Eske Schmidt & Magnus Vest Hebsgaard......

Apollo, Parnassius apollo hun. Loftahammar, Småland, Sverige. d. 17 July 2014. Photographer; Lars Andersen

Apollo, Parnassius apollo hun lægger æg i Fyrrekogle. Loftahammar, Småland, Sverige d. 17 July 2014. Fotograf; Lars Andersen

Her liste over dagsommerfugle arter i Sverige juli 2014.

_________________________________________________

2. generation Enghvidvinge & Skovhvidvinge hanner.

d. 15 - 17 juli 2014

Lokalitet for Skovhvidvinge & Enghvidvuinge i det nordlige Småland, Sverige d. 17 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Lokalitet for Skovhvidvinge til venste i billede på vejrabat op mod skov, og for Enghvidvinge midt i billede langs skel ved mark i det nordlige Småland, Sverige d. 17 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Jeg var sammen med Lars A. Krogh i det nordlige Småland d. 15 & 17 juli 2014 på en lokalitet hvor der var 2 adskilte popuilationer af Skovhvidvinge & Enghvidvinge med bare 200 m. imellem, hvor man kunne kendes arter på habitatens værtsplanter som hunnerne fløj over. Metode var at følge hunner hen over værtsplanter for at lave sikker identifikation: som for Skovhvidvinge, Leptidea sinapis er Krat Fladbælg, Lathyrus linifolius der står langs skovvej der er delvis overskygget af træerne. Derimod står Gul Fladbælg, Lathyrus pratensis i lysåben terræn tæt på dyrket mark som er værtsplante for Enghvidvinge, Leptidea juvernica.

Enghvidvinge, Leptidea juvernica han. Småland. d. 17 juli 2014. Fotograf: Lars AndersenEnghvidvinge, Leptidea juvernica han. Småland. d. 17 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Enghvidvinge, Leptidea juvernica han. Det nordlig Småland, Sverige. d. 17 Juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Skovhvidvinge, Leptidea sinapis han. Småland. d. 15 juli 2014. Fotograf: Lars AndersenSkovhvidvinge, Leptidea sinapis han. Småland. d. 17 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Skovhvidvinge, Leptidea sinapis han. Det nordlig Småland, Sverige. d. 15 Juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

_________________________

Stor invasion af Østlig Takvinge i det østlige Danmark.

d. 8 juli 2013 til d. 11 juli 2014

Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas han. Pinseskoven, Vestamager d. 10 juli 2014. Fotograf: Lars AndersenØstlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas han. Pinseskoven, Vestamager d. 10 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas. Pinseskoven, Vestamager d. 10 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

D. 8 juli begyndte det så småt med at dukke Østlig Takvinge op i Pinseskoven. D. 11 juli er den set overalt i det østlige Danmark helt over til Herning. På øer som Endelave & Samsø. Selv midt inde i København på Kongs Nytorv, Metro st. byggeplads. I Pinseskoven så jeg over 30 stk. ialt.

Lars Andersen & Lars Adler Krogh ved at fotograferer Østlig Takvinge & Ilia. Pinseskoven, Vestamager d. 11 juli 2014. Fotograf: Jan Eske Schmidt

Lars Andersen & Lars Adler Krogh ved at fotograferer Østlig Takvinge & Ilia.
Pinseskoven, Vestamager d. 11 juli 2014. Fotograf: Jan Eske Schmidt

_________________________

Dagsommerfugle fotograferet

d. 8 juli 2014 til d. 11 juli 2014

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager d. 8 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager d. 8 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

Iris, Apatura iris han f. iole. Pinseskoven, Vestamager d. 8 juli 2014. Fotograf: Frederik Wibrand

Iris, Apatura iris han f. iole. Pinseskoven d. 8 juli 2014. Fotograf: Frederik Wibrand

Skyggerandøje, Lopinga achine. Bjärka-Säby, Linköping, Östergötland, Sverige d. 9 juli 2014. Fotograf: Magnus Vest HebsgaardSoløjebredpande, Pyrgus alveus. Kristdala, Småland, Sverige d. 9 juli 2014. Fotograf: Magnus Vest HebsgaardSoløjebredpande, Pyrgus alveus. Kristdala, Småland, Sverige d. 9 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Skyggerandøje, Lopinga achine. Bjärka-Säby, Linköping, Östergötland, Sverige d. 9 juli 2014. Fotograf: Magnus Vest Hebsgaard Soløjebredpande, Pyrgus alveus. Kristdala, Småland, Sverige d. 9 juli 2014. Fotografer: Magnus Vest Hebsgaard & Lars Andersen

_________________________

Dagsommerfugle fotograferet

d. 25 juni 2014 & d. 1 juli 2014

Argusblåfugl, Plebejus argus han/hun gynandromorf. Rusland, Nordsjælland d. 25 juni 2013. Fotograf; Kasper NybergForanderlig Blåfugl, Plebejus idas hun form. Holmegårds Mose 1 juli 2014. Fotograf: Jan Gregor

Argusblåfugl, Plebejus argus han/hun gynandromorf. Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas hun særpræget form.
Rusland, Nordsjælland d. 25 juni 2013. Holmegårds Mose d. 1 juli 2014. Fotograf: Jan Gregor
Fotograf; Kasper Nyberg Fotograf: Jan Gregor

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager d. 1 juli 2014. Fotograf: Lars Andersen

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager d. 1 juli 2014. Fotograf; Lars Andersen

_________________________

Moseperlemorsommerfugl, Boloria aquilonaris

1 juli 2014

Moseperlemorsommerfugl fundet på en overset lokalitet i en højmose Ny Krogstrup, Hornsherred, Sjælland d. 1 juli 2014.

"Aldrig fundet på lokaliteten før. Sjælland er derved oppe på 3 kendte lokaliteter for Moseperlemorsommerfugl. Individerne sås primært flyve i de korte øjeblikke hvor solen var fremme, ellers set siddende på bl.a. Kragefod. Primært hunner set, flere af disse var æglæggende. Alle individer var enten fuldstændig friske eller næsten helt friske, trods det ret sene tidspunkt". Citat; Magnus Vest Hebsgaard

Bravo Magnus godt gået, bedste hilsner Lars Andersen

_________________________


Ældre Nyheder fra;

january - june 2014,

2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007 - 2004.


Home tilbage til forsiden